Bendl zrušil táhnoucí se tendr na šéfa státních lesů

Svoz dřeva

Svoz dřeva Zdroj: Euro Jan Rasch

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ruší výběrové řízení na generálního ředitele státních Lesů ČR. Uvedl to pro Českou televizi s tím, že žádný z kandidátů nakonec nevyhověl požadavkům ministerstva i premiéra Petra Nečase.

Výběrové řízení na šéfa Lesů ČR bylo kritizováno lidmi z oboru, opoziční ČSSD i Transparency International, důvodem bylo mimo jiné neustálé odklad vyhlášení jména vítěze i to, že ministerstvo tajilo jména členů výběrové komise i pětici uchazečů, kteří se dostali do užšího finále. „Nebyl jsem přesvědčen, že ten, koho výběrová komise vybrala, tím generálním ředitelem může být,“ řekl ke zrušení tendru Bendl.

Podnik s miliardovými zisky obhospodařující polovinu lesů v zemi je bez řádného šéfa od konce listopadu, kdy rezignoval Svatopluk Sýkora. Dočasným vedením firmy byl poté pověřen tehdejší ekonomický ředitel Michal Gaube a Bendl poté vypsal výběrové řízení. Do užšího výběru postoupila pětice kandidátů, jejich jména ale Bendl nezveřejnil. Původně chtěl vítěze ohlásit do konce ledna, poté to však začal neustále odkládat. Mezitím do médií unikaly informace o tom, kdo je členem výběrové komise i horkým kandidátem na vítězství. Mezi členy výběrové komise tak například figurovalo i jméno vlivné šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nagyová.

Jen samé spekulace

Média postupně spekulovala o tom, že k hlavním favoritům patří například Bendlův současný poradce a zároveň bývalý člen dozorčí rady LČR a exšéf tamních odborářů Miloš Pochobradský nebo bývalý šéf Vojenských lesů a statků a současný kvestor České zemědělské univerzity Josef Vojáček. Poté měl být vítězem podle neoficiálních zpráv Gaube, ale ani to ministr nepotvrdil.

O některých kandidátech se také spekulovalo, že na funkci odborně či manažersky nemají. Zpochybňován tak byl Pochobradský, který byl podle dostupných informací výběrovou komisí vyhodnocen jako nejslabší kandidát z finálové pětice. Kritici mu také vyčítali, že byl z Lesů ČR odejit, neboť v pracovní době připravoval nabídku pro jednoho svého známého do veřejného řízení na jeden honební obvod, který vyhlásily Lesy ČR, tedy Pochobradského tehdejší zaměstnavatel.

Policie vyšetřuje

Případnou výhru Gaubeho zase mnozí kritizovali za to, že jeho nástup jako řádného ředitele by znamenalo pokračování nepravostí, na které poukazoval Nejvyšší kontrolní úřad a další, ze Sýkorovy éry, neboť Gaube pod ním působil. A to včetně kauzy zakázek na IT, o kterých psal již loni v létě deník E15 a kvůli kterým letos v lednu prohledala sídlo státních lesů policie. Policie v IT zakázkách LČR vyšetřuje, jakým způsobem skončilo zhruba 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku. Místopředsedkyně strany Věci veřejné Kateřina Klasnová chtěla v případě jmenování Guabeho na post řádného ředitele podat na premiéra trestní oznámení. Vojáček byl sice oceňován po odborné stránce, ale zase se mu vyčítalo, že za jeho šéfování Vojenským lesům a statkům (VLS) výrazně vzrostl vliv na VLS největší soukromé firmy, holdingu Less podnikatele Jana Mičánka, který málem zkrachoval a nyní v rámci úpadku prochází reorganizací.

Již od ledna se tak ozývaly hlasy, že by bylo nejlepší výběrové řízení zrušit a vyhlásit nové a transparentní, to znamená se zveřejněním jmen členů výběrové komise i finalistů a podoby jejich projektů.