Boj o potraviny. Tlak na počeštění regálů sílí, může to znamenat zdražování

Návrhy změn zákona mají umožnit regionálním výrobcům potravin prosadit se lépe na domácím trhu.

Návrhy změn zákona mají umožnit regionálním výrobcům potravin prosadit se lépe na domácím trhu. Zdroj: Profimedia

Výrobky potravinářské firmy Madeta
Výsledkem legislativního boje za české potraviny může být růst cen
Výsledkem legislativního boje za české potraviny může být růst cen
potraviny, ilustrační foto
potraviny, ilustrační foto
7
Fotogalerie

Obchodním řetězcům hrozí, že budou muset nabízet minimálně 55 procent, později dokonce až 80 procent zboží české provenience. Počítají s tím přílepky zákona o potravinách, oba řeší sněmovna. Mají dát šanci českým producentům, ve výsledku by ale mohly způsobit nedostatek různých typů potravin.

Zákon o potravinách čekající nyní ve sněmovně na třetí čtení získal několik přílepků, které by v případě schválení zamotaly obchodním řetězcům hodně hlavu. A podle obchodníků by mohly ještě dále popohnat ceny potravin vzhůru.

Dva návrhy

Jde o pozměňovací návrhy ze dvou poslaneckých dílen, které shodně cílí jedním směrem, a to direktivně zvýšit podíl českých potravin v obchodech.

Prvním je návrh poslankyně Margity Balaštíkové za ANO, podle něhož má být podíl českých potravin na našem trhu v roce 2021 závazně 55 procent, a každý rok se ještě má zvyšovat o pět procentních bodů až do roku 2027. Pod tento návrh se podepsalo dalších 24 poslanců, napříč stranami, například Václav Klaus mladší či Marian Jurečka za KDU-ČSL.

Podle druhého návrhu komunistického poslance Pavla Kováčika má být nejméně šedesát procent potravin prodávaných v obchodě větším než 400 metrů čtverečních (což jsou všechny od malých supermarketů výše) vyrobeno v České republice.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!