Brazilci si způsobili rekordní sucho, neúroda zdražuje kávu

Brazílie bojuje s nejhoršími suchy za osm desetiletí.

Brazílie bojuje s nejhoršími suchy za osm desetiletí. Zdroj: ctk

Brazílie bojuje s nejhoršími suchy za osm desetiletí, úlevu nepřinesla ani letní sezona jindy bohatá na deště. Kvůli slabým srážkám zůstávají některé vodní rezervoáry téměř prázdné, nejvíce je zasaženo nejlidnatější město země Sao Paulo. Kvůli omezenému provozu hydroelektráren mají Brazilci potíže s dodávkami elektřiny, problémy hlásí zemědělci. Katastrofální sucha pocítil spolu s Brazílií celý svět. Prostředníkem se stala káva, která během uplynulého roku na trzích extrémně podražila.

Sucho na hustě obydleném jihovýchodě země se stupňuje měsíce, mnozí spoléhali na to, že vše zvrátí příchod dešťů. Srážkové období je ale podprůměrné, ani v jeho polovině nenastalo zlepšení. Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že tři státy s největší populací, Sao Paulo, Rio de Janeiro a Minas Gerais, se potýkají s nejhorší situací od roku 1930.

Vodní nádrže zejí prázdnotou

Řeky v postižené oblasti vysychají, obzvlášť ohrožené je dvanáctimilionové město Sao Paulo. Ve špatném stavu se nachází především systém nádrží Cantareira, jenž zásobuje osm milionů lidí. V současnosti je na pěti procentech kapacity. V oblasti totiž spadla jen třetina z měsíční předpovědi srážek.

„Situace s dodávkami vody je kritická a může se ještě zhoršit, pokud přetrvá nedostatek deště a horké počasí a nevytvoří se účinné techniky řízení poptávky,“ uvedl podle listu The Guardian Mario Thadeu Leme de Barros z environmentální katedry místní univerzity. Hovoří o tom, že úředníci kromě přídělového systému musí prosadit užívání šetrnějších spotřebičů, snížit tlak v potrubí a lépe ho opravit, aby nedocházelo k únikům.

Obyvatelům státu aktuálně hrozí, že budou mít vodu jen dva dny v týdnu. Jeho vláda také zvažuje zvýšení daní z konzumace tekutiny. Podle mnohých názorů ale úřady na krizi zareagovaly příliš pozdě. Na některých místech už kvůli přerušovaným dodávkám vypukly protesty.

Zemědělci vykáceli deštné pralesy a nyní trpí

Podle vědců je příčina sucha poměrně jasná – rostoucí zalidnění a odlesňování Amazonie, které zvýšilo teploty a snížilo srážky. Kácení deštných pralesů paradoxně vyvolal především zemědělský sektor, který je nyní v ohrožení. Zasaženi jsou kupříkladu pěstitelé sóji a cukru. Nejde jen o zavlažování, ale také o dopravu produkce po řekách.

Odlesňování Amazonského pralesa v BrazíliiOdlesňování Amazonského pralesa v Brazílii|profimedia.cz

Brazílie je navíc silně závislá na hydroelektrárnách, dodávky proudu zajišťují více než ze dvou třetin. Nejen Sao Paulo, ale i Rio de Janeiro už zaznamenaly výpadky elektřiny, jež měly dopad i na městskou hromadnou dopravu. Proud se dováží z Argentiny a vyrábí se více z jiných zdrojů, kupříkladu zemního plynu, což se domácnostem silně prodraží.

Podle některých odhadů by účty za elektřinu na jihovýchodě mohly letos vzrůst o třicet procent až o polovinu. Do budoucna má Brazílie v plánu potéma stavit více elektráren na plyn a uhlí, aby snížila závislost na vodě. Podle ekologů ale emise ještě přispějí ke zhoršení klimatických změn.

Karnevaly v ohrožení

Některá města ruší i karnevalové oslavy. Mají obavy, že by neměla dostatek vody pro turisty, jejichž množství často odpovídá polovině stálé populace. Příkladem je Oliveira se čtyřiceti tisíci obyvateli. „Nikdy v historii našeho města se něco takového nestalo. Učinili jsme toto rozhodnutí s krvácejícím srdcem,“ řekl listu The Wall Street Journal šéf místní karnevalové komise Antonio Penido. Člen městské rady Sao Paula Gilberto Natalini vyzývá starostu, aby oslavy také zrušil. „Bylo by to jako tančit sambu na pohřbu,“ argumentuje.

Některé oblíbené turistické destinace zažily problémy s nedostatkem vody už během Vánoc, a tak se obávají, jak taneční svátek dopadne. V hlavním dějišti karnevalu, Riu de Janeiro, zatím show ohrožená není, taneční školy však při svých představeních omezí použití vody.

Počasí si zahrává s cenou kávy, investoři si rvou vlasy

Katastrofální sucha ale budou mít důsledky i mimo hranice Brazílie, konkrétně se projeví na cenách kávy. Slabá úroda na plantážích největšího světového vývozce jemné kávy arabica a hrozba méně plodných rostlin v příštích letech vyhnala cenu oblíbeného životabudiče o bezmála padesát procent vzhůru a zákulisí burz ovládly hovory o počasí. Jeho předpověď totiž určuje ceny kávy i směr investorských sázek.

Poslední zprávy meteorologů nahrávají spíše spekulantům na další růst cen. V jihovýchodním regionu Minas Gerais, který se stará o polovinu brazilské sklizně kávy, nenapršela letos v lednu ani polovina obvyklých srážek. Únor má být sice deštivější, investoři se obávají, že zesláblé kávovníky ponesou méně. Prognózy dešťů se však rychle mění a působí investorům krušné chvilky.

Káva patří totiž letos podle dat agentury Bloomberg k nejméně stabilním komoditám na světě. Ještě v polovině ledna vévodila arabica žebříčkům světových investic, od počátku roku totiž během pouhých dvou týdnů vystoupala o více než 12 procent výše. Meteorologové však obrátili a burziáni propadli do těžkých ztrát. Nyní se libra arabiky obchoduje za ceny kolem 1,7 amerického dolaru, a jsou tak lehce výše než na Nový rok.

Ceny kávy arabica na americkém trhuCeny kávy arabica na americkém trhu|E15

„Pravděpodobnost, že sucho vydrží na plantážích i během února, je malá. Máme ale velké obavy o budoucí výnosnost rostlin, jejichž vývoj může být dlouhotrvajícím suchem poškozen,“ uvádí komoditní analytik Rabobank Luke Chandler. Optimisté sázejí na to, že výpadek v brazilském vývozu kávy letos společnými silami srovnají Kolumbie a středoamerické státy, kde s vláhou není problém. „Podle nás se to nepodaří a na trhu bude kávy méně,“ varuje Chandler.

Investory nyní čeká měsíc extrémní nejistoty. Zemědělští experti i samotní pěstitelé budou mít lepší představu o sklizni i kondici rostlin až zhruba za měsíc. Právě srážky během února i stav podvyživených kávovníků totiž koncem příštího měsíce prozradí více o tom, jak bude letošní trh s kávou vypadat.

V prudký pád cen však nevěří ani jeden z největších globálních kávových řetězců Starbucks. Koncem loňského roku totiž využil krátkodobého poklesu cen na trzích a za průměrnou cenu 1,64 dolaru za libru nakoupil dopředu takřka celou svou letošní spotřebu kávy.