Češi si z lesů odnesli houby za téměř pět miliard, nasbírali jich o tisíce tun více

Houby (ilustrační foto)

Houby (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Obyvatelé Česka si v loňském roce odnesli z lesů 41 300 tun plodů v hodnotě 6,6 miliard korun, což je o miliardu a půl více než před rokem. Ve sběru lesních plodů měly loni největší zastoupení houby, kterých lidé nasbírali 27 700 tun za 4,6 miliardy korun. Vyplývá to z každoroční studie České zemědělské univerzity.

V meziročním srovnání lidé nasbírali hub o čtvrtinu více. Jejich váha tak při rozložení na celou českou populaci vydá téměř sedm kilogramů na domácnost. Podle agrárního analytika Petra Havla to není překvapivé. “Češi se považují za národ houbařů a také jsou,” uvedl pro deník E15. 

Za houbami následují borůvky, kterých lidí posbírali 7 100 tun za miliardu korun. O třetí místo se dělí maliny s bezinkami v objemu 2 200 tun každé plodiny. Malin lidé nasbírali za 367 milionů korun a bezinek v hodnotě 279 milionů korun. Ostružin odnesli 1500 tun a brusinek 400 tun. 

Agrární analytik Havel současně poukázal na to, že se v posledních letech mění funkce, jakou les pro lidi plní. “Neslouží jenom k ekonomickému dobývání surovin, ale stále víc k rekreaci,” řekl s tím, že v západní Evropě rekreační využití lesa převažuje. 

Popsaný trend ovšem sám o sobě nezaručuje, že trávení volného času v lese preferuje stále více lidí. Profesor Luděk Šišák z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU upozornil na to, že množství a hodnota sesbíraných lesních plodů sice vzrostla, zato návštěvnost lesa se snížila.

“Počet lidí, kteří lesní plody sbírají, meziročně poněkud klesl,” uvedl Šišák. Podle analýzy univerzity navštívil loni každý Čech les v průměru dvacetkrát, zatímco v roce 2016 to bylo 24krát.

Houby rostou, mykologové vzali do Blesku plný koš: Rady i varování pro Čechy. Více zde >>>