Čeští zemědělci jsou stále víc závislí na dotacích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 David Tesar

Závislost českých zemědělců na dotacích roste, na jednoho pracovníka v zemědělství již představují více než 260 tisíc korun ročně. "Na čisté přidané hodnotě odvětví se podílí zhruba 70 procenty, což snižuje konkurenceschopnost českých zemědělců," uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Přes rozsáhlé vládní úspory loni dotace zemědělcům vzrostly o 600 milionů na 38,5 miliardy korun. Zatímco dotace z rozpočtu Evropské unie rostou a jejich podíl na celkových dotacích dosahuje 66 procent, podpory z národního rozpočtu naopak klesají. Zemědělci v současné době pobírají dotace o 250 procent vyšší než před vstupem země do Evropské unie.

„Česká republika patří mezi země s největšími podíly dotací a tím pádem i největší závislostí na dotacích,“ řekl Fuksa. „Proto je český zemědělský sektor vždycky tak citlivý, když se mluví o dotacích a o určitých výkyvech, případně poklesech v dotacích,“ dodal.

Ministerstvo proto chce, aby se v tuzemsku více zpracovávaly zde vyprodukované zemědělské komodity, které často směřují na vývoz. Zpátky se vrací ve formě hotových výrobků a přidaná hodnota zůstává v zahraničí. Úřad chce zlepšení situace pomoci například propagací domácích potravin, podporou moderních technologií v odvětví či zjednodušováním pravidel pro prodej výrobků přímo ze dvora farem.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je rostoucí podíl dotací na příjmech českých zemědělců logickým vyústěním mírně rostoucího balíku dotací při současném razantním poklesu živočišné výroby v Česku. „Jestliže klesá výroba, podíl dotací na celkových tržbách musí logicky vzrůstat,“ podotkl. Jako příklad uvedl klesající počty prasat, kterých od roku 2007 do konce loňského roku ubylo 980 tisíc, což představovalo třetinu jejich celkových stavů.

Jak již dříve uvedl Český statistický úřad, zisk tuzemského zemědělství loni meziročně vzrostl o 3,6 miliardy korun na 6,2 miliardy korun. Zlepšení hospodářského výsledku pomohl především výrazný růst cen rostlinných komodit.

„Dalo by se říci, že rok 2010 byl dobrým rokem pro české zemědělce, mimo jiné i z toho důvodu, že rok 2009 byl útlumovým rokem, protože byl všeobecný světový propad cen,“ uvedl k loňským číslům Fuksa.

České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové. Dotace zemědělcům ze zemí, které do EU vstoupily až po roce 2004, jsou však stále nižší, než kolik pobírají jejich kolegové ze starých členských zemí. Srovnání by mělo nastat po roce 2013. Zemědělci z nových zemí však často upozorňují, že ani poté zřejmě nebude jejich dotace na hektar stejná jako v původních zemích.