Cukr v Thajsku začíná vytlačovat tradiční rýži

krystaly běžného rafinovaného cukru

krystaly běžného rafinovaného cukru Zdroj: Phantom

Thajské království sází na cukr. Ke stávající padesátce cukrovarů chce postavit dvacet nových. Obyvatelé země ale začínají být na sladkém závislí, když zkonzumují denně čtyřnásobek doporučené dávky.

Asijská země se stává doslova sladkou velmocí. Třetí největší výrobce cukru na planetě loni vyvezl 7,5 milionu tun sladidla. Více exportovala jen Brazílie. Z celé Evropské unie se za stejné období vyvezlo necelých 1,5 milionu tun.

V Thajsku funguje přes 50 cukrovarů a tamější vláda se rozhodla odvětví ještě posílit. „Schválila nový strategický plán pro zemědělské plodiny, v jehož rámci má být snížena plocha určená pro pěstování rýže ve prospěch alternativních plodin včetně cukrové třtiny,“ uvádí Jan Lembas, vedoucí kanceláře agentury CzechTrade v Bangkoku.

Podle plánu má v příštích deseti letech vzrůst objem zpracované třtiny ze současných 106 milionů na 180 milionů tun ročně. „To si vyžádá rozšíření stávajících kapacit a výstavbu možná až 20 nových cukrovarů. Investice jsou odhadovány na tři miliardy dolarů,“ říká Lembas. Podle něj jde o příležitost pro české firmy, které mají právě v dodávkách pro cukrovary silnou tradici.

Vedle poptávky ve světě a příslibu většího zisku oproti rýži popohání výstavbu cukrovarů i apetit Thajců. Ti se podle kritiků stávají na sladkém závislí podobně jako lidé v západních zemích. Zdravotníci proto spustili osvětovou kampaň „Denní spotřeba 104 gramů na osobu je čtyřnásobek doporučené dávky. Podle průzkumů je Thajci zkonzumují většinou v sycených nápojích, v zeleném čaji a v kávě,“ říká thajský doktor Sutha Jiaramaneechotechai. Souběžně s cukrem roste i konzumace tuků. Hospodářský růst Thajska tak zjevně doprovází i problematická změna stravovacích návyků.

Celý článek najdete v aktuálním vydání Českého exportu

Šance pro české strojaře
Na dodávky pro chystanou opravu starších cukrovarů a pro stavbu až dvacítky nových mohou zacílit české strojírenské firmy. Lembas vypočítává, s čím se mohou uplatnit: „Například jde o turbíny, generátory, převodovky, ventily, kompresory, pumpy a odstředivky.“ Podle Lembase jsou šance také v obnovitelných zdrojích energie z biomasy, jíž se ve vlhkém tropickém klimatu – nejen při pěstování cukrové třtiny, ale také rýže a kaučukovníku – v Thajsku vyprodukuje obrovské množství.