EU ukončí embargo na ukrajinské obilí. Maďarsko, Polsko a Slovensko zákaz jednostranně prodlouží

Terminál na překládku obilí v rumunském přístavu Konstanca

Terminál na překládku obilí v rumunském přístavu Konstanca Zdroj: Reuters

Evropská komise neprodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí do sousedních zemí Ukrajiny. Komise uvedla, že díky dočasným opatřením zavedeným v květnu zmizela narušení trhu v pěti členských státech EU, které zákaz uplatňují. Omezení pro vývoz ukrajinského obilí ale podle všeho nezmizí docela. Maďarsko, Polsko a Slovensko se rozhodly v embargu jednostranně pokračovat.

„Pokud do půlnoci nerozhodnou o prodloužení, pak... my prodloužíme zákaz dovozu na úrovni naší vlastní národní autority, což bude znamenat vážný spor v Bruselu,“ řekl maďarský premiér Viktor Orbán. EU podle něj není ochotná „se postavit za členské státy a evropský lid“, a místo toho sleduje americké zájmy, pokud jde o obilí.

Slovenská vláda schválila, že zákaz dovozu obilí a dalších tří zemědělských komodit z Ukrajiny se prodlužuje do konce roku, oznámil premiér Ľudovít Ódor. „Musíme zůstali féroví i vůči svým farmářům. Zároveň je to reakce na podobný krok ze strany Polska a Maďarska," řekl Ódor.

Rumunsko se rozhodlo respektovat postoj Evropské komise. Ministr dopravy Sorin Grindeanu už předem ujistil, že rumunská vláda bude dotovat místní farmáře, aby je podpořila bez ohledu na to, co se stane s obilným embargem.

Bulharský parlament už ve čtvrtek rozhodl, že embargo neprodlouží.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ujistil, že Ukrajina bude reagovat „civilizovaně“, pokud členové EU poruší unijní pravidla o dovozu obilí. Zároveň uvítal rozhodnutí EK, které označil za příklad skutečné jednoty a důvěry. 

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal polské rozhodnutí pokračovat v embargu opět označil za předvolební populismus. Polsko čekají za zhruba měsíc parlamentní volby. „Ukrajina teď rozhodně není ve stavu, kdy by si mohla dovolit umožňovat někomu populistický růst založený na její bídě,“ citovala Šmyhala agentura Unian.

Pro Ukrajinu hospodářsky významný export obilí značně komplikuje skutečnost, že Rusko v červenci odstoupilo od dohody, která navzdory válce umožňovala bezpečný vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů. Ruské útoky od té doby navíc systematicky ničí zařízení v Oděse a dalších ukrajinských mořských přístavech. Pro ukrajinský vývoz jsou nyní klíčové přístavy na Dunaji, na které však Rusko také útočí.

Rumunský ministr Grindeanu ujistil, že cíl zdvojnásobit měsíční kapacitu rumunského černomořského přístavu Konstanca pro ukrajinské obilí, a to na čtyři miliony tun v příštích měsících, je dosažitelný. Konstanca se podle Reuters stala pro Ukrajinu hlavní alternativní vývozní cestou. Ukrajinské obilí je do přístavu přepravováno po silnici, po železnici nebo říčními čluny.