Evropští mlékaři dostanou půl miliardy eur, má jim pomoc s nadprodukcí

Kontejner na mléko, ilustrační foto

Kontejner na mléko, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Evropská komise oznámila novou pomoc v úhrnné výši půl miliardy eur (13,5 miliardy korun) pro evropské zemědělce. Podpora, se kterou byli seznámeni ministři zemědělství členských zemí, směřuje zejména k producentům mléka. Právě ti se už delší dobu potýkají s potížemi způsobenými nadprodukcí a velmi nízkými výkupními cenami.

Celkem 150 milionů eur (4,1 miliardy korun) bude určeno pro celoevropské schéma podpory snižování výroby. Dalších 350 milionů eur (9,5 miliardy korun), které mohou členské země dorovnat stejnou částkou z vlastních zdrojů, půjde na pomoc zemědělcům v jednotlivých státech. Na Českou republiku připadne téměř 10,4 milionu eur (asi 281 milionů korun).

Jednotlivé země si přitom budou moci do značné míry určit konkrétní podobu programu - například od podpory malých farem, kooperačních projektů, dalších kroků ke snižování produkce a podobně.

Český ministr zemědělství Marian Jurečka oznámení uvítal, Česku přidělené peníze by měly být podle něj vyplaceny ještě v letošním roce. „Alokace je desátá nejvyšší ze všech členských států. Musím říci, že jsem s ní spokojen,“ řekl v Bruselu novinářům. Praha podle něj udělá maximum, aby mohla evropské peníze vyrovnat i z národních zdrojů.

„Uvidíme, jaké budou možnosti rozpočtu ministerstva zemědělství, případně ještě vládní rozpočtové rezervy. Protože my jako resort už se dostáváme až na samu hranu toho, co budeme schopni z vnitřních úspor v letošním roce vyplácet,“ uvedl ministr.

Unie už mlékařům pomáhá

Třetí částí představeného plánu komise je řada technických opatření, která zemědělcům mají pomoci třeba s peněžním tokem či udržet současné záchranné sítě, například prostřednictvím prodloužení intervence a skladování sušeného mléka i po letošním září.

Detaily nové podpory hodlá komise vypracovat v příštích týdnech společně s odborníky z členských zemí, uvedla unijní exekutiva.

Nyní oznámená podpora doplňuje půlmiliardová opatření oznámená kvůli neuspokojivé situaci na trhu už loni v září. Od března také platí některé další kroky, které mají pomoci situaci stabilizovat, včetně možnosti dobrovolných dohod producentů o plánování výroby mléka.