Francie zavádí daň na palmový olej. Indonésie a Malajsie mluví o diskriminaci

Svoz plodů palmy olejné do továrny na palmový olej, Malajsie

Svoz plodů palmy olejné do továrny na palmový olej, Malajsie Zdroj: CEphoto, Uwe Aranas, Wikimedia Commons (CC-BY-SA-3.0)

Francouzští poslanci schválili zvláštní daň na dovoz palmového oleje. Ačkoliv je zákon, který má platit od roku 2017, mnohem mírnější než původní návrh, vyvolal odpor v Indonésii a Malajsii, které patří mezi hlavní světové producenty této suroviny.

Daň má přimět zahraniční producenty, aby kvůli pěstování palmy olejné nedrancovali tropické lesy. Oproti původnímu lednovému návrhu je ale výrazně nižší. Navíc neplatí pro pěstitele, kteří palmový olej produkují dlouhodobě udržitelným způsobem.

Zákonodárci také ve snaze zmírnit dopad na producenty rozhodli, že daň bude zaváděná postupně. Příští rok dovozci zaplatí za tunu oleje 30 eur, poté daň každý rok poroste o 20 eur až na konečných 90 za tunu v roce 2020.

Nová daň se bude přičítat k již existující dani 104 eur za tunu. Původní návrh počítal s výrazně vyšší sazbou 300 eur za tunu. „Zavedením legislativy o zdanění produktů, jejichž dopad na odlesňování je celosvětově uznávaný, vysílá Francie jasný signál,“ prohlásila náměstkyně ministerstva životního prostředí Barbara Pompili.

Indonésie si stěžuje u WTO

Francie tvrdí, že daň neporušuje pravidla Světové obchodní organizace (WTO), protože postihuje jen olej, který neodpovídá podmínkám udržitelné produkce. Navíc se týká i kokosového oleje a oleje z palmových jader, argumentuje Paříž.

Indonésie a Malajsie s tímto výkladem ale nesouhlasí a Jakarta se již kvůli dani obrátila na WTO. „Zvláštní daň je jasným porušením pravidel WTO i Evropské unie,“ prohlásil také šéf Malajsijské rady pro palmový olej Jusof Basiron.

Školka palmy olejné v MalajsiiŠkolka palmy olejné v Malajsii | Ephoto, Uwe Aranas, Wikimedia Commons (CC-BY-SA-3.0)Školka palmy olejné v Malajsii

Podle analytičky malajsijské CIMB Investment Bank Ivy Ng nová daň sníží cenovou výhodu palmového oleje oproti další rostlinným olejům a podpoří především výrobce sójového oleje v USA a Argentině. „Daň sníží odstup mezi těmito dvěma surovinami a vymaže nynější cenovou výhodu palmového oleje,“ řekla agentuře Reuters.

Francie ročně doveze zhruba sto tisíc tun palmového oleje z Indonésie a 11 tisíc tun za Malajsie. To jsou podle odborníků poměrně nízká čísla, producenti se ale obávají, že francouzský příklad budou následovat další evropské země.

Česko nechává rozhodnutí na lidech

Česko o vyšším zdanění nebo zákazu palmového oleje neuvažuje. „Nemáme žádné informace, že by palmové oleje měly negativní vliv zdraví. To negativum existuje spíše z hlediska etického,“ prohlásil v únoru ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministr dodal, že od roku 2014 musí být na výrobcích uvedeno, zda obsahuje palmový olej, a zákazníci se tam mohou sami rozhodnout, zda jim používání palmového oleje vadí. Někteří výrobci vycházejí zákazníkům vstříc a od používání palmového oleje se odvracejí.

Reportáž: Povstanou noví cocaleros. Dotace palmy olejné koku nevymýtí

Vyhodili ho s přírodními chipsy z hypermarketu. Teď Tretter’s dobývají Evropu