Francouzi bojují za levanduli. Podle předpisů Bruselu je toxická

Levandulové pole

Levandulové pole Zdroj: Elminium CC BY 2.0 Flickr

Sladká vůně levandule měla při letošní sklizni na jihu Francie nádech hořkosti. Zemědělci, kteří pěstují rostlinu považovanou v Provence za modré zlato, se rozhodli protestovat proti novým evropským předpisům, které spojují rostlinu s chemickými toxiny.

V polích v oblasti Provence se objevovaly billboardy s nápisy jako „levandule není chemikálie“. Farmáři se bojí nových pravidel Evropské unie přijatých loni, která mají vstoupit v platnost v roce 2018. Uvedla to agentura AP

Podle regulátorů levandulový olej může vyvolávat alergie, což ho podle předpisů řadí mezi chemické toxiny. To znamená, že všechny produkty s levandulí budou muset být označeny varovnými červenými nálepkami s výraznými černými nápisy jako „může být smrtelné při spolknutí nebo vdechnutí“.

Podle producentů jsou nová pravidla příliš extrémní, protože alergickou reakcí na levandulový olej je obvykle pouze vyrážka, a pro malé farmáře jsou příliš drahá.

Boj o přežití

Pěstitelé levandule nyní bojují „o přežití“, řekl čestný prezident organizace producentů levandulového esenciálního oleje APAL Francis Vidal. Kromě billboardů skupina zorganizovala také internetovou petici, kterou podepsalo přes 15 tisíc lidí. „Důsledkem rozhodnutí bude ve velmi krátké době krach našich plantáží a vymizení levandule z provensálské krajiny,“ napsal APAL v dopise zaslaném prezidentovi Françoisi Hollandeovi a dalším politikům.

Farmáři na polích vystavili protestní cedule (foto facebook)

Zástupci EU se setkali s pěstiteli levandule již v dubnu a nyní pracují na tom, jak pomoci pěstitelům vyhovět zákonu. Podle dokumentů komise má návrh padnout letos na podzim. Pěstitelé prohlašují, že levandulový olej by měl být jednoduše přeřazen do kategorie zemědělských produktů.

Cena levandulového oleje činí více než 100 eur (2800 korun) za kilogram. Rostlinu pěstuje kolem 1500 zemědělců a nabízí 30 tisíc pracovních míst na plný úvazek, což zahrnuje i péči o miliony turistů na jihu Francie.