Francouzští vinaři zlevňují o třetinu, chtějí nalákat asijské zákazníky

Hongkongský veletrh s vínem

Hongkongský veletrh s vínem Zdroj: profimedia.cz

Francouzští vinaři o třetinu srazili ceny nejnovějšího ročníku vína. Snaží se tak povzbudit poptávku na asijském trhu. Asijští sběratelé se ovšem už jednou spálili, vína nakoupená v několika posledních letech totiž ztrácejí na ceně.

Vinaři z kraje Bordeaux zatím víno ročníku 2012 nenabízejí, velcí odběratelé ale už uzavírají první smlouvy. Ti výrobci, kteří už zveřejnili své ceny, je nasadili na nejnižší hodnotu od roku 2008. Oproti roku 2011, nejdražšího ročníku poslední doby, ceny spadly i o více než 40 procent.

Nízké ceny zatím slaví úspěch především v Asii. „První ráno po zveřejnění cen jsme měli vyprodáno,“ řekl deníku The Wall Street Journal Simon Staples, šéf prodejce vín Berry Bros. & Rudd pro Asii. Zároveň se ale domnívá, že ani takto výrazné slevy nijak neovlivní dlouhodobou poptávku.

Trh s luxusními víny dosáhl svého vrcholu v roce 2011, vzhůru se vyšplhal především kvůli poptávce z Asie. Hong Kong v roce 2008 zrušil clo na dovoz vína a během dalších dvou let se stal světovým centrem obchodu s vínem, když v objemu prodejů na aukcích překonal Londýn i New York.

Liv-ex 100, index, který sleduje cenu nejčastěji sbíraných vín, dosáhl vrcholu v červnu 2011. Následoval pád, který se v říjnu 2012 zastavil se ztrátou 29 procent. Od té doby se ceny opět mírně zvedly.

Index Liv-ex 100Liv-ex Fine Wine 100 IndexLiv-ex Fine Wine 100 Index | Liv-exZdroj: Liv-ex

Vinaři nyní nasazují ceny nízko také kvůli obavám, aby se neopakoval loňský scénář. Ročník 2011 byl sice drahý, na příjmech výrobců se to ale neodrazilo, protože kritici jej považovali za nepovedený.

Tlak na cenu dopadá i na další ročníky. Vína z roku 2009, která kritici označují za ročník století, se nyní prodávají za nižší ceny než před třemi lety, kdy se poprvé objevily na trhu.