Irské hovězí smí po 15 letech do USA, strach z BSE zřejmě pominul

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Irsko je první zemí Evropské unie, která se může se svým hovězím masem vrátit na trh Spojených států. Stane se tak poprvé po více než 15 letech. USA dovoz z EU před lety zakázaly kvůli obavám z šíření takzvané nemoci šílených krav.

Spojené státy zrušily zákaz dovozu už v březnu minulého roku, kontroly ale pokračovaly i nadále. Irsko prý nyní splnilo všechny podmínky, aby do Spojených států mohlo hovězí maso vyvážet. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Jak prohlásilo irské ministerstvo zemědělství, Irsko je první zemí Evropské unie, která získala přístup na americký trh. Podle prohlášení úřadu jsou Spojené státy největším odběratelem na světě - nikdo nekupuje víc hovězího masa než Američané.

Evropská unie rozhodnutí ohledně Irska uvítala. Podle Bruselu Amerika uznala úspěšnost „opatření EU vedoucí k vymýcení BSE“. Znovuotevření trhu v USA je „vítaným prvním krokem ke zrušení nepřiměřeného a neodůvodněného zákazu“, uvedli evropští komisaři ve společném prohlášení.

„Nyní je žádoucí, aby USA povolily vstup také zbytku Evropské unie,“ žádají komisaři. Zákaz dovážet evropské hovězí totiž patří ke sporným otázkám v diskuzi o obchodní dohodě mezi EU a USA, jak připomínají Financial Times.

Později v letošním roce by mohla na americký trh znovu vstoupit také Velká Británie. Podle informací Bloombergu se američtí inspektoři chystají na kontroly britských závodů v nejbližších měsících.

Hovězí až za 100 tisíc eur

Podle odhadů by mohlo Irsko do Spojených států vyvézt maso za 50 až 100 tisíc eur jen za letošní rok, přičemž dodávky by se mohly v budoucnu zvedat, prohlásil irský ministr zemědělství Simon Coveney.

Irská jatka vyrobila v roce 2013 asi 518 tisíc tun hovězího masa, tedy lehce přes sedm procent celkové produkce v EU. Země je tak šestým největším producentem hovězího v Unii.

Stavy dobytka v USA na úrovni 50. let
Americký trh s hovězím je v současné době v neuspokojivém stavu. Ceny masa kvůli suchům a vysokým cenám krmiv vzrostly loni na rekordní úroveň. Množství dobytka v USA je aktuálně nejnižší od roku 1951, uvedlo americké ministerstvo zemědělství. Jak v této souvislosti poznamenal irský ministr zemědělství Simon Coveney, na americkém trhu je nyní velká poptávka po hovězím masu. „Máme výhodu, že jsme prvním státem z EU, který má na tamní trh přístup,“ podotkl.
Za prvních deset měsíců roku 2014 dovezly Spojené státy zhruba 1,09 milionu tun hovězího a telecího masa, což je o 25 procent více než ve stejném období předchozího roku, informovalo americké ministerstvo zemědělství. Největším dodavatelem byla Austrálie, následovaná Kanadou, Novým Zélandem a Mexikem.
BSE
Bovinní spongiformní encefalopatie (zkráceně BSE, lidově nemoc šílených krav) se poprvé objevila v roce 1986 ve Velké Británii. Právě na ostrovech Spojeného království také nemoc napáchala největší škody - celkem 180 tisíc kusů dobytka bylo nakaženo, pozabíjeno bylo nakonec 4,4 milionu kusů. Česká republika zaznamenala celkem 30 případů BSE, první se objevil v roce 2001 a poslední v roce 2009.
Nemoc je nebezpečná svou dlouho inkubační dobou - v některých případech až osm let. Vědci se domnívají, že u lidí může vést pozření nakaženého masa ke Creutzfeldt-Jakobově chorobě mozku, jež vede k demenci a poté nevyhnutelně ke smrti. Přísné kontroly a zákaz krmení krav masokostní moučkou však šíření BSE v podstatě zastavily.