Koňské „hovězí“ zamořilo podle faktur i Německo

maso - ilustrační foto

maso - ilustrační foto Zdroj: ctk

Skandál ohledně koňského masa, vydávané za hovězí, zasáhl po Velké Británii i Německo. Ministerstvo pro ochranu spotřebitelů v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko včera připustilo, že se v období od listopadu do ledna mohlo dostat na tamní trh mražené maso s příměsí koniny.

Podezření vychází z dodacích listů, jež poskytla Evropská komise. „Šlo o větší množství mražených výrobků se zřejmě nesprávně uvedeným obsahem,“ citoval server Spiegel Online jednoho z mluvčích zemského rezortu.

V aféře figurují dvě firmy z Lucemburska a Francie, jejichž jména redakce neprozradila. Pokud jde o konkrétní „pochybné“ zboží, zmiňuje stejný zdroj mražené lasagne. „Severní Porýní-Vestfálsko není však jedinou dotčenou adresou, případ se týká i jiných regionů. Vadné produkty nešly pouze do supermarketů a diskontů, ale také do potravinářských podniků, které mají co do činění s mraženým zbožím,“ tvrdí Spiegel.

Přítomnost koniny potvrdí testy DNA. Výsledek má být známý za dva až čtyři dny. Německý tisk informoval už v pondělí, že řetězec Kaiser’s Tengelman stáhl z nabídky právě mražené lasagne. Podobně se zachoval i konkurent Real. Jimi vyňaté zboží se prověřuje.

Brusel chce po všech státech EU namátkové testy DNA

Evropská komise v reakci na skandál kolem koňského masa vyzvala všechny členské země EU k intenzivnímu monitorování produktů z hovězího masa, včetně namátkových kontrol DNA.

Je to celoevropský problém, který potřebuje celoevropské řešení,“ řekl irský ministr zemědělství Simony Coveney, jehož země nyní předsedá EU. „Jde o to, že někdo prodává koňské maso jako hovězí a tak podvodně vydělává peníze,“ dodal.

Podle evropského komisaře pro zdraví Tonia Borga by se měly provádět také testy na přítomnost fenylbutazonu, léku proti zánětům, který se používá u koní. Lék se nesmí podávat zvířatům, jejichž maso je určeno k lidské spotřebě. Borg také vyzval Evropskou komisi k rychlejší přípravě plánu označování produktů z hovězího, které by uvádělo, odkud maso pochází.

Nejvíce případů se zatím objevilo v Británii a Irsku, kde bylo koňské maso nalezeno v jídlech ve velkých supermarketech jako Tesco, Aldi a Iceland a v provozovnách řetězce Burger King. Konina není zdravotně závadná, ale výrobci nahrazují některé druhy masa koňským kvůli jeho nižší ceně.

Vyšetřovatelé v Irsku, kde na koňské maso v mražených hovězích hamburgerech přišli, ukazují na Polsko jako zemi, odkud prý základní suroviny s velkým podílem koniny pocházely. Polsko tato zjištění zpochybnilo. Na koninu vydávanou za hovězí narazila v lasagních také švédská společnost Findus a její dodavatel naznačil, že koňské maso pocházelo z Rumunska. Rumunský premiér toto podezření odmítl.