Lesy ČR dostaly pokutu milion korun za chyby v zakázce

lesnictví

lesnictví Zdroj: profimedia.cz

Lesy České republiky opět chybovaly ve způsobu, jakým vybíraly firmu ve veřejné zakázce. Od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dostaly proto pokutu milion korun za zakázku na nákup osobních ochranných pracovních prostředků. Tendr na dvouletou rámcovou smlouvu s předpokládanou hodnotou 11 milionů korun vyhlásily Lesy ČR v květnu 2010.

„Státní podnik Lesy České republiky nejednoznačně vymezil předmět veřejné zakázky v podrobnostech nezbytných pro zpracování nabídek, čímž závažně porušil zákon o veřejných zakázkách,“ uvedl předseda úřadu Petr Rafaj. Rozhodnutí ale není dosud pravomocné a firma se proti němu může odvolat ve formě podání rozkladu právě k předsedovi ÚOHS.
Pro výpočet nabídkové ceny měli uchazeči využít položky uvedené ve vzorovém koši výrobků, který vycházel z nákupů provedených zadavatelem v minulosti, přičemž množství odpovídalo odběrům během jednoho roku. Na základě tohoto vzorového koše uchazeči vypracovávali své cenové nabídky, které Lesy ČR hodnotily a s vítězným uchazečem posléze uzavřely smlouvu.

Zadavatel si však v zadávací dokumentaci vyžádal jako přílohu k cenovým nabídkám i kompletní ceník dodavatelů a uvedl, že v průběhu plnění zakázky bude oprávněn objednávat zboží v plné šíři sortimentu z tohoto ceníku. Zatímco ve vzorovém koši figurovalo necelých 230 položek, v kompletním ceníku vybraného uchazeče bylo přibližně 1000 položek.

„Toto zboží přitom zadavatel v dokumentaci k zakázce konkrétně nepožadoval a v podstatě o ně tedy neproběhla soutěž,“ uvedl Rafaj. Uvedený postup státního podniku mohl mít podstatný vliv na výběr nejvhodnější nabídky, neboť zakázky se nemuseli zúčastnit uchazeči, pro něž byl zkreslený popis předmětu zakázky prostřednictvím vzorového koše příliš omezující. „Při detailním rozepsání celého poptávaného sortimentu mohl zadavatel obdržet ekonomicky výhodnější nabídky,“ dodal předseda.

Při zkoumání případu antimonopolní úředníci navíc odhalili, že zadavatel nakupoval i výrobky, které nebyly uvedeny ani v kompletním ceníku sortimentu. „Jednal tedy nejen v rozporu se zadávacími podmínkami, ale také v rozporu s nabídkou vybraného uchazeče,“ podotkl Rafaj.

Pokutu ve výši milion korun také LČR od ÚOHS dostaly v lednu 2009 za chyby v zakázce vyhlášené o dva roky dříve na nákup výpočetní techniky. Pokutu posléze potvrdil i Rafaj a LČR se tehdy proti pokutě k soudu neodvolaly a zaplatili ji.