Lesy přihlásily pohledávky u Less&Forest za 1,3 miliardy korun

lesníci

lesníci Zdroj: ctk

Státní Lesy České republiky dnes přihlásily své pohledávky u největší lesnické soukromé společnosti Less&Forest (LF) z holdingu podnikatele Jana Mičánka. Celkové pohledávky včetně těch podmíněných dosáhly částky 1,315 miliardy korun.

Termín pro podání přihlášek končí ve čtvrtek 1. listopadu, na ty, které soud dostane později, už nebude přihlíženo. Lesy tak budou jedním z největších věřitelů firmy.

„Jsou to dvě množiny pohledávek. První pochází z obchodního styku a ze smluv mezi LČR a LF ve výši 205 milionů korun. Druhou množinou jsou pohledávky sankční povahy a pohledávky podmíněné ve výši 1,11 miliardy korun,“ řekl novinářům právník z advokátní kanceláře Toman, Devátý a partneři Roman Polášek, která státní podnik zastupuje. Částka ale může být o 77 milionů nižší, pokud bude státnímu podniku v listopadu vyplacena bankovní záruka složená Less&Forest v rámci smluv na pěstební a těžební práce. Jistou je tak částka 205 milionů z obchodního styku, konkrétní výši náhrady škod pocházející ze sankcí bude možné určit až na základě soudů a možná až za několik let.

Lesy České republiky se dnes také rozhodly odstoupit z prozatímního věřitelského výboru největší lesnické soukromé firmy Less&Forest z holdingu podnikatele Jana Mičánka, která je od začátku září v úpadku. „Lesy ČR ukončily své členství ve výboru zejména z toho důvodu, že se nám zdálo velmi nestandardní, že čtyři členové VV jsou nominanti dlužníka Less&Forest, což považujeme za velmi nestandardní postup soudu,“ uvedl Polášek. Jedná se o firmy Česká spořitelna, Citibank Europe, L.E.S. CR a Lesy města Prostějova, dodal.

Poukázaly také na to, že ze strany věřitelů Volksbank, Česká spořitelna a Citibank byl státní podnik označeny za podjatého ve vztahu k Less&Forest. Podle názoru těchto tří finančních ústavů by Lesy ČR neměly být členem výboru, který bude mít značný vliv na průběh insolvenčního řízení, neboť není jisté, zda dokáže reprezentovat zájmy všech věřitelů, nejen své. Poukazují zejména na soudní spory mezi LČR a Less&Forest a to, že státní podnik po prohlášení úpadku firmy odstoupil od všech smluv na pěstební a těžební práce s touto firmou uzavřených.

S tím ale Lesy ČR nesouhlasí. „Nelze souhlasit s tím, že by odstoupení od smluv nebyl v souladu se společným zájmem věřitelů. Pokud by smluvní spolupráce mezi dlužníkem a LČR pokračovala, došlo by z hlediska věřitelů dlužníka naopak k nežádoucí skutečnosti - vznikaly by pohledávky LČR za podstatou,“ uvedl státní podnik v prohlášení o odstoupení zaslaném soudu. Výnosy z majetkové podstaty jdou nejdříve právě za pohledávkami za podstatou, tedy k LČR, nikoli za menšími věřiteli.

Státní podnik již dříve průběh insolvenčního řízení kritizoval a navrhl, aby do něj vstoupilo i krajské státní zastupitelství. „Postupem dlužníků a Krajského soudu v Praze v insolvenčním řízení hrozí vznik škody na majetku státu v řádech stovek milionů korun. Dosavadní průběh řízení nasvědčuje tomu, že dlužníkovi je ze strany soudu vyhovováno i v případech, kdy by tomu tak být nemělo, pročež při vedení insolvenčního řízení dochází k nežádoucím jevům,“ uvedly Lesy ČR předminulý týden. Do té doby státní podnik tvrdil, že případné dluhy zkrachovalého Lessu pokryjí bankovní garance, které skládá vítěz každé zakázky na dané územní jednotce.

Mluvčí státního podniku Zbyněk Boublík tehdy deníku E15 řekl, že firmě se nelíbí především to, že většinu – čtyři ze sedmi – členů prozatímního věřitelského výboru tvoří osoby, které do něho navrhl sám dlužník, firma Less & Forest. Soud nejprve jmenoval do výboru Raiffeisenbanku, Agrofert Holding Andreje Babiše a Lesy ČR. Posléze soud počet členů rozšířil o Českou spořitelnu, Citibank, L. E. S. CR a Lesy města Prostějova. ■