Lewis Hamilton je vegan, jeho pes se jím stal také. Mohou být psi vegani?

Pokud dostane pes vybrat, v převážné většině si vybere žrádlo z masa, nikoli z rostlin.  (ilustrační foto)

Pokud dostane pes vybrat, v převážné většině si vybere žrádlo z masa, nikoli z rostlin. (ilustrační foto) Zdroj: Jana Ulrichová

Na domácí zvířata připadá až pětina spotřeby světově vyrobeného masa.   (ilustrační foto)
Z veganství psů a koček musejí mít radost obzvlášť výrobci speciálních krmiv.
Šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton přiměl svého psa Roscoea k veganství.
Krmiva pro domácí mazlíčky v tuzemsku vyrábí napřílad společnost Vafo Praha.
Mnozí majitelé domácích mazlíčků jsou přesvědčeni, že výroba rostlinného krmení je ekologicky méně náročná než chov a zpracování hospodářských zvířat.   (ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Pilot Formule 1 Lewis Hamilton oznámil, že se jeho pes, anglický buldok Roscoe, stal veganem. Hamilton se živí výhradně rostlinnou stravou už tři roky, pro Roscoea je to čerstvá novinka. Pes je teď podle Hamiltona „superšťastný“. Je to jen marketing, nebo je možné ve veganství domácích mazlíčků, ať už masožravců, či všežravců, najít nějaká pozitiva? Výrobcům granulí se každopádně otevírá nový byznys.

Roscoe dříve trpěl řadou zdravotních neduhů. Ty prý po přechodu na rostlinnou stravu zmizely. „Má jemnější srst, netrápí ho oteklé packy a jeho dechový rytmus se zlepšil,“ uvedl Hamilton. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

A mans best friend!

Příspěvek sdílený Roscoe & Coco Hamilton (@roscoelovescoco),

Podobně jako závodník přemýšlí více majitelů a chovatelů domácích zvířat. „Z praxe mám zkušenosti, že po přechodu na rostlinnou stravu se některým psům například zmírnily problémy s ekzémem, což může souviset s lepší reakcí na rostlinný protein. Vědecké důkazy pro podporu psího veganství ale neexistují,“ upozornila v rozhovoru pro televizi Euronews veterinářka Michaela Craggsová.

Je důležité vědět, jak zdůrazňuje odborník na chov domácích zvířat James Carroll, co může domácímu mazlíčkovi prospět a co uškodit. Na různé potřeby a problémy, například alergie, mohou obdobně jako u lidí upozornit krevní testy. „V rozhodování může pomoci volba samotných zvířat, ale ta většinou půjdou po výrobku z masa,“ soudí Carroll. 

Při volbě veganského krmení pro psy a další zvířata může mít svůj význam etická stránka věci. Má se za to, že na domácí zvířata připadá až pětina spotřeby světově vyrobeného masa. A mnozí majitelé domácích mazlíčků jsou přesvědčeni, že výroba rostlinného krmení je ekologicky méně náročná než chov a zpracování hospodářských zvířat.   

Jednou z prvních firem, která uvedla na trh veganské krmení pro psy, byla v roce 2005 britská Benevo. Vyrábí je ze sóji, kukuřice, rýže, slunečnicového oleje a luštěnin. Na žádoucí proteiny přitom připadá téměř třetina z objemu jídla.

Trend veganské stravy u psů a koček sleduje i jedna z největších firem na trhu – Mars Petcare. Majitel značek Pedigree nebo Whiskas vyvíjí náhražky dosud populárního kuřecího, králičího a hovězího masa. V roce 2018 firma mimo jiné investovala téměř deset milionů dolarů do start-upu Wild Earth, který vyvíjí alternativy masa z japonské houby koji. 

A pak je tu ještě jedna možnost. Hmyz. Třeba společnost Yora zpracovává hmyzí larvy ze svých farem v Nizozemsku. Momentálně nabízí hmyzí krmení pro psy, ale chystá i verzi pro kočky. 

To je směr, který zajímá také lídra mezi českými výrobci krmení pro zvířata, společnost Vafo Praha. „Zaznamenáváme zvýšenou poptávku po alternativních produktech. Příležitost vidíme v produktech z hmyzu pod naší německou značkou Christopherus. O zavedení čistě veganských receptur momentálně neuvažujeme,” říká za Vafo manažerka Karolína Čápová. 

Vědci ovšem v souvislosti s novým trendem upozorňují, že po odklonu od masa je třeba zajistit nejen alternativní přísun bílkovin. „Důležité jsou také aminokyseliny, které nelze jen tak něčím nahradit,“ uvedla v magazínu Wired Wanda McCormicková z Univerzity v Northamptonu v Anglii.