Nečas chce posílit konkurenceschopnost Evropy na úkor zemědělství

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Česká republika bude prosazovat v unijním rozpočtu pro roky 2014 až 2020 snížení výdajů na společnou zemědělskou politiku EU. Peníze by měly směřovat na posílení konkurenceschopnosti EU, a ne na zakonzervování současného stavu, řekl dnes premiér Petr Nečas.

„Evropa postupně zaostává za dalšími globálními ekonomickými hráči a pokud nenasměrujeme rozpočet tímto směrem, tak se ztráta bude prohlubovat. Z hlediska dlouhodobého rozvoje se tak musíme zaměřit hlavně na konkurenceschopnost,“ uvedl premiér. Prostředky vynaložené na společnou zemědělskou politiku jdou pouze na zachování status quo, dodal. Země, které dnes nejvíce čelí krizi v EU, jsou zároveň největšími příjemci zemědělských dotací, upozornil premiér.

Celkově podle něj rozpočet není třeba redukovat ani navyšovat. „Podpora konkurenceschopnosti by se měla stát perspektivou, ze které bychom se měli dívat na rozpočet. Smysl mají jen takové výdaje, které ji podpoří,“ dodal.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska se vláda nedomnívá, že by měl být rozpočet EU vyšší než jedno procento hrubého domácího produktu EU. „Není ale překvapením, že pro nás je zásadní politika soudržnosti. Proto vnímáme negativně, že návrh Evropské komise snižuje prostředky na politiku soudržnosti,“ uvedl. Podle něj by to bylo primárně na úkor méně vyspělých členských stát.

ČR dále podle Kalouska nesouhlasí s návrhem vyčlenit v rámci politiky soudržnosti peníze na předem definované priority nebo zavedení tzv. přechodných regionů. Naopak podporu vlády má návrh ponechat současnou míru spolufinancování na 85 procentech, ale s tím, aby byl zachován dosavadní systém uznatelnosti daně z přidané hodnoty. Ten chce Evropská komise zrušit. „Pro mnoho subjektů by to znamenalo, že nedosáhnout na peníze z fondů EU,“ uvedl ministr.

Česko má v letech 2014 až 2019 získat až 893 milionů eur ročně

I podle Kalouska by se v rozpočtu EU měly snížit výdaje na společnou zemědělskou politiku.

Ministři zemědělství členských zemí unie se dnes budou v Bruselu zabývat návrhem reformy společné zemědělské politiky na období po roce 2013. Tyto plány přitom v mnoha státech unie včetně Česka vyvolaly kritické hlasy od politiků, zemědělců i ekologů.

ČR by měla podle návrhu reformy mezi roky 2014 až 2019 získat v přímých platbách pro české zemědělce maximálně zhruba 890 až 893 milionů eur za rok.

Výše dlouhodobého rozpočtu Evropské unie na roky 2014 až 2020, jak ji před časem navrhla Evropská komise, je podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga rozumná a ČR ji podporuje. EK navrhla limit výdajů ve výši 1,05 procenta hrubého domácího produktu EU, tedy 1,025 bilionu eur.

Debata o dlouhodobém rozpočtu se v EU nicméně teprve začíná rozjíždět. Dokončena bude nejdříve v příštím, možná až v přespříštím roce.