Nejvíce lesů mizí v Rusku a Kanadě. Tropy následují až za nimi

Splavování dřeva v Kanadě

Splavování dřeva v Kanadě Zdroj: Tim Gage, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Odlesňování bývá obvykle spojováno s úbytkem tropických lesů v Amazonii, jihovýchodní Asii či rovníkové Africe. Jak ale ukázala nedávná analýza satelitních snímků, nejvíce se na globálním ubývání lesů podílejí dva severské státy – Rusko a Kanada.

V roce 2013 po celém světě ubylo 18 milionů hektarů lesů, což je území více než dvojnásobné ve srovnání s rozlohou České republiky. Rusko a Kanada se na tomto výsledku podílely téměř ze dvou pětin. Vyplývá to z analýzy organizace Global Forest Watch, na které spolupracovaly například i Google či World Resources Institute.

Ubývání lesů po světě od roku 2000 zrychlilo o necelou třetinu. V severských oblastech mizí lesy ještě mnohem rychleji.

Na vině hlavně požáry

„Tato nová data detailně ukazují, že Rusko a Kanada čelí masivnímu vyhrocení úbytku lesů,“ cituje server Mongabay.com Nigela Sizera z World Resources Institute. „Tyto lesy a půdy zadržují obrovské množství uhlíku, takže jejich ztráta představuje značné zvýšení emisí skleníkových plynů,“ dodal Sizer.

Světová mapa odlesňování

Za většinu úbytku severských lesů v posledních letech mohou požáry. Těžba dřeva je také významným faktorem, který navíc lesy oslabuje a zvyšuje tak pravděpodobnost požárů. Riziko požáru zvyšují i klimatické změny.

Brazílie třetí

Tropické lesy sice neubývají tak rychle jako ty severské, i tak se ale na mizení zalesněných oblastí výrazně podílejí. Lesy v Brazílii, Indonésii a Malajsii ovšem v roce 2013 ubývaly výrazně pomaleji než v předchozích letech, v Brazílii ale i tak odlesňování postupovalo nejrychleji hned po Rusku a Kanadě. V Indonésii mizely lesy nejpomaleji od roku 2003.

Statistika nabízí ještě další pohled. V přehledu relativních ztrát se v čele objevují Mauretánie a Burkina Faso, které v letech 2001 až 2013 přišly o prakticky veškeré své lesy.

Česko za sledovaných dvanáct let ztratilo 5,5 procenta lesů a skončilo tak na 65. příčce z 203 hodnocených zemí a oblastí. Podobně si ve statistice vedly i Polsko, Slovensko či Maďarsko.

Stav lesů v Česku

Vědci upozorňují, že jejich statistika může být zkreslená, protože zahrnuje všechny lesy, ne jen ty přirozené. Kácení v hospodářských lesích se tak ve statistice projeví jako úbytek lesa, i když na těchto místech v dalších letech vyroste les nový. Země jako USA, Finsko nebo Švédsko tak mohou v žebříčku zastupovat vyšší příčky, než kdyby byly ze statistik vyřazeny hospodářské plantáže.

Celkem v letech 2001 až 2013 ze světa zmizelo 231 milionů hektarů lesů. To odpovídá rozloze poloviny Evropské unie.