Němci šílí po biopotravinách. Loni jich zkonzumovali za téměř 400 miliard korun

Němci šílí po biopotravinách.

Němci šílí po biopotravinách. Zdroj: Profimedia

Němci šílí po biopotravinách.
2
Fotogalerie

Růst prodeje biopotravin u našich západních sousedů nezastavila ani probíhající pandemie koronavirové nákazy, ba spíše naopak. Pandemie prodeji bioproduktů výrazně pomohla a starý trend příklonu zákazníků k biojídlu, který v Německu trvá deset let, ještě výrazně posílil. Zájem Němců o ekologicky vyráběné potraviny se podle údajů Svazu ekologického potravinářství loni zvýšil o ohromných 22 procent. V Německu se v loňském roce prodaly bioprodukty za 15 miliard eur (390 miliard korun).

Největším hitem posledních let je biomouka, i v Německu už „peče celá země“. Nejvíce ale táhne organická produkce drůbežího masa, jejíž prodej stoupl během roku o tři čtvrtiny. Stále populárnější je i nákup ekologicky pěstovaného ovoce a zeleniny. U ovoce byl nárůst prodaného objemu o celou čtvrtinu. Zvýšila se i produkce domácí německé biozeleniny. Ve srovnání s rokem 2019 se sklizeň biozeleniny v Německu zvýšila o 16 procent na 380 tisíc tun.

Pěstování biozeleniny se v německých zemích věnuje až šest tisíc podniků, které obdělávají více než 125 tisíc hektarů půdy. Produkce zeleniny prudce rostla, a to navzdory tomu, že počet ekologických farem specializovaných na zeleninu během pandemie klesl o čtyři stovky.

Na největší rozloze se v Německu pěstuje biochřest, jehož sezona (květen, červen) se pomalu blíží. Každoročně vyroste chřest v Německu na 25 tisících hektarů, polovinu takové plochy zabírá pěstování biomrkve a biocibule. Největší objemy, co se týče sklizně, vykazují saláty a čínské zelí, ale především špenát, který je asi nejoblíbenější zeleninou v německých kuchyních. Roční produkce biošpenátu se vyšplhala v roce 2020 na 83,5 tisíce tuny, hlávkových salátů v biokvalitě bylo sklizeno 42 tisíc tun. Naopak klesající pokles obliby sledují Němci u okurek pro nakládání.

Plocha ekologicky obdělávané půdy činí v Německu 1,7 milionu hektarů, což je celá desetina veškeré obdělávané půdy v celé spolkové republice. Během roku 2020 přibylo dalších 85 tisíc hektarů, které jsou vedeny jako ekologicky ošetřovaná zemědělská půda. Ekologickému zemědělství se dnes podle oficiálních statistik věnuje 35 413 farem, tedy každý čtvrtý zemědělský podnik v Německu.

Pro srovnání – v Česku se ekologicky hospodaří na 540 tisících hektarech, což je asi 15 procent veškeré zemědělské půdy, naprostá většina této plochy se ale vztahuje na pastviny, tedy na produkci mléka a masa. Bioobilí roste jen na dvou procentech plochy. Biozeleniny se například v Česku vypěstuje jen 0,8 procenta z celkové produkce.

Autor je spolupracovník redakce.