Nové druhy plodin nestíhají oteplování planety

Zdroj: ctk

Biologům se daří vytvářet nové odrůdy plodin, které by odolaly oteplování planety, rychlost jejich vývoje však není dostatečná. V budoucnu tak hrozí, že se klimatické podmínky na planetě změní rychleji, než se nová odrůda dostane k farmářům. To může mít za důsledek klesající výnosy z úrody, které se již dnes projevují v mnohých afrických oblastech.

Právě problematikou vlivu rychlosti křížení plodin na množství úrody se zabývali vědci v čelem s Andrew J. Challinorem z univerzity v Leedsu. Podle jejich studie je na dnešní, stále rychleji se oteplující, planetě problém vyvíjet druhy rostlin, které by byly schopné plodit i v aktuálních podmínkách. Ty jsou teplejší a sušší, než bývaly v minulosti.

Důvodem je především to, že dostat nové druhy plodin na mnohá pole, například v Africe, trvá 10 až 30 let. A právě během této doby se podle vědců může klima v oblasti změnit natolik, že například kukuřice už není schopná plodit na maximum. Vyšší teplota zkrátí dobu zrání plodin, které však nestihnout přijmout dostatek potřebných látek pro svůj růst. Výsledkem může být nekvalitní, nebo nedostatečná produkce plodin. Ta je důležitá pro místní obyvatele, i pro ekonomiku regionů,

Podle odbroníků z Leedsu však problém v rychlosti nasazování nových plodin není pouze ve vědeckých laboratořích. Celý proces rovněž zpomalují mnohá vládní testování a certifikace plodin, případně celní předpisy jednotlivých zemí, které ovlivňují vstup plodiny na trh.

Jedním z možných řešení by mohla být genetická modifikace plodin, která by sice urychlyla tvorbu nových odrůd, ale celý proces by i nadále zpomalovala následná testování, která bývají u takto vytvořených druhů ještě komplikovanější. Jednodušším řešením tak může být křížení rostlin ve speciálních sklenících, kde se nové odrůdy vytváří v záměrně vyšších teplotách, než nyní na zemích panují. Vědci tak nad přírodou mohou získat náskok a nová odrůda má šanci dostat se k farmářům včas.

I přesto je ale podle Andyho Jarvise z Meinárodního centra pro tropické zemědělství nezbytně důležité, aby se zvýšily investice do zemědělského výzkumu. Pouze tak je podle Jarvise možné, abychom minimalizovali vlivy globálního oteplování, a zajistili dostatečnou úrodu pro naši planetu.