Padly pokuty za překročení mléčných kvót

České mléko

České mléko Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Česká republika zvítězila v první bitvě o zachování mléčných kvót. Čtrnáct zemí unie zaplatí Bruselu pokutu ve výši 600 milionů eur, což je přibližně 16,5 miliardy korun. Pokutované státy se provinily tím, že vyprodukovaly více mléka, než měly povoleno.

„Mnoho členských států a jejich producentů překračuje stanovené kvóty produkce mléka. S blížícím se koncem režimu mléčných kvót 31. března 2015 sílily snahy těchto zemí dosáhnout dřívějšího zrušení kvótového systému, případně zrušení pokut za jeho překročení,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Podle Jordána byla snaha zemí o snížení pokut nespravedlivá. Česká republika nebo Slovensko totiž nikdy systém neporušily. „Kdybychom přistoupili na předčasné zrušení kvót, poškodili bychom naše producenty mléka,“ dodává Jordán.

Provinilé země v čele s Nizozemskem žádaly, aby se systém pokutování za překročení produkce změnil. Místo kvót na objem mléka chtěly, aby se limity a následně i pokuty určovaly dle obsahu tuku v mléku. Rozředěného mléka by tak mohlo prodávat více, než je dosud dovoleno.

Evropská komise však jejich žádosti nevyhověla. Nejvyšší pokutu tak bude platit Nizozemsko. To překročilo povolenou produkci o čtyři procenta. Následují ho Dánsko s Německem, které překročily limity o dvě procenta, a Polsko s Rakouskem, které povolenou produkci překročily o více než procento. Za nadvýrobu platí každý ze států pokutu 27,83 eura na sto litrů mléka, které vyprodukoval nad rámec evropských kvót.