Pekařům se dál nedaří vymanit ze ztrát

chleba, pečivo

chleba, pečivo Zdroj: CTK

Obavy velkých i středních pekařů z nepříznivého vývoje v posledních dvou letech se naplňují. Podle propočtů Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů se obor předloni propadl do ztráty 180 milionů korun, z níž se nevymanil ani loni, vyplývá z prvních odhadů svazu pekařů. V roce 2010 přitom obor na základě dat 400 největších pekáren dosáhl celkového zisku 453 milionů korun.

Důvodů je podle pekařů několik. Po předloňské neúrodě obilí stouply ceny vstupních surovin, nahoru dále mířily i ceny energií a pohonných hmot. Náklady na benzin jsou totiž vyšší než u jiných oborů kvůli trendu posledních let dovážet pečivo třikrát až čtyřikrát denně sedm dní v týdnů na vzdálenost mnoha kilometrů.

Ani příjmy pekařů nerostou. Důvodem je tlak obchodních řetězců na nízkou odbytovou cenu, a to v době, kdy se dvakrát zvyšovala DPH na potraviny. Řetězce se tak mnohdy snažily přenést toto zvýšení právě na výrobce. Roli hraje i snaha lidí šetřit v době krize, a to i na základních potravinách, i konkurence dopékaného pečiva ze strany řetězců.

Zmrazené polotovary snižují výnosy pekařů

„Čím dál více se rozvíjí trend dopékání pečiva ze zmrazených polotovarů, a to snižuje výnosy pekařů,“ uvedl předseda svazu pekařů Jaromír Dřízal. Polotovary totiž vyrábí zejména specializované firmy jako La Lorraine či ProFrost ze skupiny Agrofert a nikoli samotné průmyslové pekárny. Další část polotovarů, zejména pro dopékání bagetek či žemlí, pochází ze zahraničí.

Za propadem do předloňské ztráty stojí podle svazu pekařů i to, že klesá podíl menších řemeslných pekáren. Podle údajů svazu pekařů od roku 2000 zkrachoval každý sedmý pekař.

Klesá také podíl průmyslových pekáren ve prospěch řetězců. Podíl obchodních řetězců podle odhadu svazu pekařů dosáhl v roce 2011 5,8 procenta, podíl zhruba 600 řemeslných pekáren činil 28 procent. Průmyslové pekárny nad sto milionů korun ročních tržeb měly asi 36 procent trhu. Zbývající část tvoří podíly dvou hlavních hráčů – United Bakeries (15,2 procenta) a Penamu ze skupiny Agrofert (14,7 procenta).

Hospodaření 400 největších pekárenHospodaření 400 největších pekáren