Přichází třetí potravinový šok. Svět se radí, co dál

potraviny

potraviny Zdroj: E15

Světová ekonomika stojí na prahu třetího potravinového šoku za posledních pět let. Může za to nejhorší sucho ve Spojených státech za posledních padesát let, které zdevastovalo letošní sklizeň kukuřice a pšenice tohoto největšího světového zemědělského vývozce. Skupina zemí G20, informoval list Financial Times, začala jednat: spolu s Organizací spojených národů připravuje koordinovaný postup.

Sedmadvacátého srpna chtějí po telefonu probrat mimořádný krizový summit, který by se měl konat na přelomu září a října. Cílem je zabránit krizi, jaká nastala v polovině roku 2008, kdy drahé potraviny a ropa způsobily politickou a hospodářskou nestabilitu. Svět se poté propadl do finanční krize a recese. Podruhé ceny výrazně ožily před rokem, na jaře dokonce překonaly v úhrnu hodnoty z doby před třemi lety.

Cena potravin měřená indexem organizace FAO vzrostla v červenci o šest procent na 213 bodů. Stále se nachází pod vrcholem 238 bodů z loňského února. Některé komodity, například kukuřice, rekordy z let 2007 a 2008 překročily. Celý index obilovin organizace FAO vzrostl v červenci meziměsíčně o 17 procent na 260. Zůstává však zatím pod vrcholem 274 bodů z dubna 2008.

„Je to třetí cenový šok v poslední pětiletce,“ potvrdil Arif Husajn z organizace World Food Programme v Římě.
Kromě obilovin podražilo ve srovnání s loňskem také maso. Zlevnily naopak tuky, oleje a cukr.

Americká vláda umocnila minulý týden obavy z dalšího rozmachu cen, když uvedla, že extrémní sucha donutila farmáře odepsat úrodu kukuřice na polích rozlohou přesahující velikost Belgie a Lucemburska. Americké ministerstvo zemědělství opětovně snížilo očekávanou letošní úrodu a na celý další rok předpovídá rekordní ceny.

Ceny potravin po prudkém růstu v roce 2010 obrátily a v roce 2011 naopak klesaly

Druhý potravinový masakr aneb revoluce kvůli drahým potravinám

Václav Cílek: Ke změně nás přinutí až první náraz krize

Podzimní zasedání G20 a OSN by bylo vůbec prvním setkáním takzvaného Fóra rychlé reakce (Rapid Response Forum). Jedná se o nově vytvořený orgán dvaceti nejvyspělejších světových ekonomik, který má urychlit odezvu vrcholných představitelů na „abnormální podmínky na mezinárodním trhu“. G20 se dušuje, že případné mimořádné rokování není znakem paniky, ale výhradně preventivním krokem.