Přírodní náhrada cukru je zlatým dolem, cena za kilo se blíží kokainu

Stevie sladká

Stevie sladká Zdroj: Ethel Aardvark via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Boj o výrobu přírodní náhrady cukru se stejnou chutí ale bez kalorií se pomalu rozhořívá naplno. Vše se točí kolem malého lístku zvaného stevia, který pochází z Paraguaye, kde ho místní indiáni Guaraní používají ke slazení již celá staletí. Do pozornosti velkých potravinářských společností se ale dostal teprve nedávno. A ze stevie se rychle stala konkurence umělých sladidel, kterou je nutno brát vážně.


Spotřebitelé se stále více zajímají o to, co jedí a dožadují se přírodních produktů a zároveň rostoucí globální problém obezity dává cukru špatnou reputaci. Výrobci nápojů a jídla se dívají na stevii a další nízkokalorická přírodní sladila jako potenciální řešení problému s udapajícím zájmem o sladké limonády a další produkty s vysokým obsahem cukru. Důležité pro potravináře nyní je, aby nové sladidlo chutnalo stejně jako cukr.


“Přírodní a bezkalorická náhrada cukru je už dlouho jakýmsi svatým grálem potravinářského průmyslu,” říká Charles Mills, analytik společnosti Credit Suisse, agentuře Bloomberg. “Ale nyní, když se cukru dostává takové špatné publicity po celém světě, snahy o nalezení náhražek curku se ještě zintenzivňují a touha po nalezení řešení je velmi akutní,” dodává.

Obchod se stevií zatím dosahuje ročního obratu 200 milionů dolarů, ale rychle roste


Hodnota světového trhu se sladícími produkty se odhaduje na 70 miliard dolarů ročně. Z toho největší podíl patří cukru - téměř 60 miliard. O zbytek se dělí kukuřičný syrup, který se hojně používá v severní Americe, se sedmi miliardami a tři miliardy patří umělým sladidlům.

Obchod se stevií zatím dosahuje ročního obratu 200 milionů dolarů, ale rychle roste. 
Kilogram stevie má podobnou cenovku jako stejné množství jiného, ilegálního, jihoamerického bílého prášku. Protože je ale 300krát sladší než cukr, vychází nakonec pro výrobce levněji než cukr.

Otázkou je, kam se cenu stevie při rostoucím zájmu vydá. 
Jen v loňském roce přišlo podle dat společnosti Mintel na trh 2,3 tisíce nových produktů slazených stevií. V roce 2011 to bylo jen 636 výrobků. O velkých očekáváních od přírodního sladidla svědčí také hodnota společnosti PureCircle, která ovládá 70 procent trhu se stevií, která skončí v potravinách. Firma za 14 let své existence ještě nic nevydělala, přesto je její hodnota téměř 900 milionů liber (34 miliard korun).