Ruské sankce dělají problém českým zelinářům, nejspíš zasejí méně hrachu

Hrách

Hrách Zdroj: Bill Ebbesen via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Někteří zpracovatelé zeleniny letos kvůli ruskému embargu očekávají problémy s odbytem, což by se na jaře mohlo v Česku promítnout ve snížení ploch osetých například hrachem a špenátem. Jednání zelinářů a zpracovatelů o letošních dodávkách stále probíhají, řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. Sankce Ruska na dovoz zeleniny loni snížily v Evropské unii její ceny a tuzemští zelináři kvůli tomu přišli na tržbách zhruba o 180 milionů korun.

Například zelený hrášek se z Česka v předchozích letech vyvážel do Polska, kde byl zpracován v konzervárnách či mrazírnách a poté exportován do Ruska. Zpracovatelské firmy nyní ale podle Zemana kvůli ruským sankcím zvažují, zda letos výrobu ponechají na loňské úrovni a půjdou do rizika, že jim část produkce zůstane ve skladech.

„Jsou signály, že někteří zpracovatelé to nebudou riskovat a sníží množství zeleniny, které objednávají u pěstitelů. Týká se to hlavně hrachu,“ upozornil Zeman.

V těchto dnech vrcholí jednání se zpracovateli o podmínkách dodávek zeleniny. „Rozhoduje se o plochách pro letošní rok. Jestli zůstaneme na loňské úrovni nebo je snížíme,“ řekl Zeman. Loni na hrách v Česku připadla více než desetina ploch se zeleninou. Z 1103 hektarů bylo sklizeno 5600 tun hrášku. Celkem pěstitelé v ČR loni osázeli zeleninou 9211 hektarů a sklidili 222 tisíc tun zeleniny.

Tuzemští zemědělci a potravináři odhadovali loni po ruském vyhlášení embarga, že do konce roku přijdou na tržbách o 250 až 300 milionů

Ruské sankce v roce 2014 postihly tuzemské zelináře nepřímo. Pěstitelé do Ruska zeleninu nevyváží, avšak na tržbách pocítili až padesátiprocentní pokles cen, který zavinil přebytek zeleniny na unijním trhu. „Vyváželo tam (do Ruska) hlavně Nizozemsko a Polsko. Je otázka, jestli se tamní pěstitelé poučili a sníží letos plochy, nebo je nechají a budou se to snažit prodat na evropském trhu. To zatím nevíme,“ řekl Zeman, podle něhož se ceny zeleniny už stabilizovaly.

Odhadovaný propad tržeb o 180 milionů korun měl loni nepříznivý dopad na hospodaření tuzemských pěstitelů zeleniny. „Likvidační to ale nebylo,“ řekl Zeman. Podle něj klesly ceny kořenové zeleniny, cibule i plodové zeleniny. Na snížení cen se po zavedení ruských sankcí podle Zemana podepsaly také obchodní řetězce.

Sankce jako výmluva

„Využily situace a snížily cenu, aniž by k tomu měly zvláštní důvod. Prostě se snížila cena, protože se bylo na co vymluvit,“ uvedl Zeman. EU loni uvolnila na pomoc zelinářům a ovocnářům finanční pomoc. Čeští pěstitelé v jejím rámci nárokují 13 milionů korun.

Tuzemští zemědělci a potravináři odhadovali loni po ruském vyhlášení embarga, že do konce roku přijdou na tržbách o 250 až 300 milionů. Propad cen v důsledku přetlaku zboží na unijním trhu jim mohl způsobit až miliardové škody. Český agrární vývoz do Ruska od loňského ledna do konce listopadu vzrostl meziročně o 22 procent na 2,75 miliardy Kč. Od srpna, kdy Rusko vyhlásilo na dovoz řady položek embargo, růst mírně zpomalil.