Sucho dále ničí americkou úrodu, experti varují před krizí

sucho v USA

sucho v USA

Kvůli nepříznivému počasí rostou ceny kukuřice, sóji i pšenice, což vzbuzuje starosti i jinde ve světě. Francie uvažuje o tom, že kvůli situaci svolá mimořádnou schůzi skupiny G20. Panují navíc obavy, aby podobně postižené Rusko nesáhlo k novému zákazu vývozu obilí.

Sucho více či méně zasáhlo dvě třetiny amerického území. Teritoria označená nejvyššími dvěma stupni škály pro jeho hodnocení se rychle rozrůstají. Zpráva zveřejněná ve čtvrtek ukazuje, že se rozloha nejvyprahlejších oblastí rozšířila téměř na pětinu území. O týden dříve to bylo zhruba 13 procent.

Větší sucha panovala jen ve třicátých a padesátých letech minulého století, podotýkají americká média. USA přitom dříve pro letošek očekávaly rekordní úrodu kukuřice.

Obzvlášť špatná situace panuje na Středozápadě, kde se pěstují zhruba tři čtvrtiny americké kukuřice a sóji. Zatímco loni byly na řece Missouri záplavy, které postihly státy Iowa, Nebraska, Kansas a Missouri, letos je v ní tak málo vody, že dopravci snižují zatížení, aby lodě neuvízly.

„Realistická předpověď je taková, že vedro a suché podmínky budou klidně pokračovat do konce srpna, možná i na podzim,“ podotýká přitom klimatolog Brian Fuchs z univerzity v Lincolnu v Nebrasce. Farmáři se obracejí na stát kvůli podpoře při zavlažování.

Jen ve státě Missouri šest stovek zemědělců požádalo o dotace na hloubení nových studní nebo rozšiřování stávajících. Rančeři, kteří nemají kde pást dobytek, ho hromadně odprodávají. Podle červencových celostátních statistik čítá jeho stav 98,7 milionu kusů a je tak nejnižší od roku 1973, kdy agentura pro zemědělské statistiky vznikla.

Ceny kukuřice, sóji, ale také pšenice na chicagské burze v poslední době trhaly rekordy. Minulý týden sice šly dolů kvůli deštivým předpovědím, pak se ale opět vrátily k růstu. „To, co se děje v zásobování USA, má obrovský dopad na celý svět. Pokud ceny kukuřice hodně rostou, tlačí to nahoru také ceny pšenice,“ vysvětluje pohyb expert z Chicago Council of Global Affairs Robert Thompson.

Americké ministerstvo zemědělství koncem týdne uvedlo, že pod vlivem sucha očekává zvýšení cen potravin v příštím roce. Nad úroveň inflace podle něj mohou růst ceny masa, mléka a vajec, a to v rozpětí od tří do pěti procent.

Vzhledem k tomu, že Spojené státy byly loni největším exportérem kukuřice, sóji a pšenice, očekává se nepříznivý dopad sucha i jinde ve světě. Experti míní, že by mohlo dojít k opakování potravinové krize v roce 2008, která vyvolala nepokoje v mnoha rozvojových zemích. Někteří analytici varují před novými protesty v chudých zemích, hlavně v Africe a na Blízkém východě.

Obavy mají ale i bohaté země. Například Austrálie uvedla, že očekává zvyšování cen vajec na kontinentu. „Farmáři čelí mimořádně napjaté situaci kvůli tomuto růstu cen obilí,“ řekl na návštěvě francouzské farmy prezident François Hollande. Uvedl, že proto pověřil ministra zemědělství Stéphana Le Folla, aby zmobilizoval orgán G20, který se zabývá vývojem zemědělských cen.

sucho v USAsucho v USA | reuters

Se suchem se navíc potýká i Rusko, i když tvrdí, že situace zatím není kritická. Podle ruských médií proto zatím není důvod pro nový zákaz vývozu obilí, ke kterému Moskva sáhla v roce 2010.