Světová produkce kukuřice bude rekordní, tlak na ceny potravin by mohl klesnout

kukuřice

kukuřice

Světová produkce kukuřice v letošním roce vzroste o pět procent a dosáhne rekordní úrovně 858 milionů tun. Předpověděla to Mezinárodní rada pro obilí (IGC). Mírně zvýšila i odhad úrody pšenice. Pozitivní očekávání vedla k výraznému propadu cen obilí na trzích, což dává naději na zmírnění tlaku na celosvětový růst cen potravin.

Na chicagské burze CBOT kukuřice ve čtvrtek spadla o denní desetiprocentní limit a ceny pšenice v Evropě klesly o sedm procent na nejnižší úroveň od loňského října. Mírný pokles pokračoval u obilí i dnes.

Nárůst odhadu u kukuřice z předešlé prognózy 843 milionů tun IGC odůvodnila zahrnutím oficiálních údajů o čínské úrodě v loňském roce, revize odhadů oseté plochy ve Spojených státech a zlepšenými podmínkami v černomořské oblasti. Ministerstvo zemědělství USA zvýšilo odhad plochy oseté kukuřicí, z něhož pro letošní rok plyne rekordní úroda.

U pšenice posílila IGC odhad pro tento rok na 666 milionů tun z předešlého výhledu 663 milionů tun. Loni světová produkce pšenice dosáhla 650 milionů tun.

Zbrzdit by se mohl růst cen potravin

Ceny obilí mají vliv na to, jak draho se prodávají další potraviny – například maso, pečivo i některé nápoje. Zatímco nedávno dosáhla cena kukuřice svého rekordu, poslední pokles dává šanci, že se na potraviny sníží inflační tlak.

Zároveň se očekává oživení vývozu obilí z Ruska. Moskva loni v srpnu na jeden rok vyhlásila zákaz vývozu obilí a souvisejících zemědělských produktů kvůli nejhoršímu suchu za století, které úrodu zdevastovalo. Teď ale bývalý třetí největší vývozce obilí na světě očekává dobrou sklizeň, zákaz exportu tedy plánuje zrušit.

Na cenách koncových produktů v obchodech by se ale snížení cen obilí mohlo zřejmě nejdřív projevit zhruba za šest měsíců, cituje experty server BBC.

Světové ceny potravin se v únoru podle indexu Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) vyšplhaly na nové rekordní maximum. Od té doby sice mírně klesly, odborníci však upozorňují, že pro řadu chudých komunit stále zůstávají příliš vysoké.

Podle nového generálního ředitele FAO José Graziana da Silvy ale vysoké světové ceny potravin přetrvají kvůli situaci na finančních trzích více let a budou způsobovat problémy chudým zemím závislým na jejich dovozu.

„Vysoké ceny nezůstanou jen pár let. Není to dočasná nerovnováha,“ uvedl da Silva. „Souvisí to s finančními trhy, a dokud nedosáhneme stabilnější finanční situace ve světě, bude se to odrážet v cenách komodit,“ dodal. Podle něj však může být vysoké kolísání cen horší než trvale vysoké ceny, protože vytváří nejistotu pro farmáře i spotřebitele.