Ukrajina se dohodla s Polskem na obnovení tranzitu obilí

Sklizeň obilí v okupované Záporožské oblasti

Sklizeň obilí v okupované Záporožské oblasti Zdroj: Reuters

Varšava dosáhla dohody s Kyjevem, která umožní obnovení převozu ukrajinského obilí přes Polsko, což bylo od soboty zakázáno. Oznámil to polský ministr zemědělství Robert Telus po dvoudenním jednání se svým ukrajinským protějškem Mykolou Solským. Kamiony s ukrajinským obilím mají být zapečetěny a monitorovány. Tranzit bude obnoven v pátek 21. dubna.

„Úspěšně jsme ukončili jednání s ukrajinskou stranou o tranzitu zboží z Ukrajiny přes Polsko,“ uvedl Telus. „Ani jedna tuna ukrajinských zemědělských produktů nezůstane v Polsku,“ ujistil ministr. Doplnil, že kamiony budou monitorované a uzavřené plombami umožňujícími zjistit jejich polohu. Ukrajinské konvoje také mají – přinejmenším zpočátku – provázet celníci.

Dohodu potvrdila i ukrajinská delegace. „Na základě jednání bylo rozhodnuto, že tranzit ukrajinských zemědělských výrobků přes polské území bude uvolněn v noci ze čtvrtka na pátek,“ informovala ukrajinská ministryně hospodářství Julija Sviridenková.

Polská vláda o víkendu zakázala dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny. Vadilo jí, že tamní levné obilí, které je kvůli válce osvobozené od celních poplatků, nabourává byznys polských pěstitelů. 

K zákazu dovozu ukrajinských zemědělských komodit se připojilo také Maďarsko se Slovenskem a vyzývá k tomu také tuzemská Agrární komora. „Čeští zemědělci narážejí na rapidní propad cen a nezájem o obiloviny a olejniny způsobený převisem nabídky nad poptávkou. Za tři měsíce začínají žně a reálně hrozí, že nebudou mít komu prodat a kde uskladnit úrodu z blížící se sklizně,“ řekl E15 prezident Agrární komory Jan Doležal.

K přijetí opatření na ochranu evropských farmářů v pondělí vyzvali Evropskou unii rovněž zemědělci v Bulharsku. „Požadujeme například tranzitní cla, což by pomohlo mnohem více než peníze, které nám nabízejí,“ prohlásil bulharský ministr zemědělství Javor Gečev a dodal, že je jen otázkou času, kdy jeho země import ukrajinského obilí zakáže. „Pokud EU žádná opatření nepřijme, pojedeme protestovat do Bruselu,“ přidal se šéf bulharské agrární komory Kostadin Kostadinov.   

Česká vláda naopak reagovala prohlášením, že se k embargu nepřidá a postup Poláků, Maďarů či Slováků kritizovala též Evropská komise a někteří odborníci. „Zákaz dovozu ukrajinského obilí do Polska si prosadila tamní silná zemědělská lobby, jíž jde vláda na ruku i kvůli blížícím se parlamentním volbám,“ myslí si hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.