Více prasat, méně řepky. Bendl chce překopat české zemědělství

Stavy prasat v Česku v roce 2011 klesly na nejnižší hodnotu od roku 1921, odkdy je statistici sledují.

Stavy prasat v Česku v roce 2011 klesly na nejnižší hodnotu od roku 1921, odkdy je statistici sledují. Zdroj: Profimedia

Stát chystá novou koncepci zemědělství a potravinářství v České republice na léta 2014 až 2020, tedy na období shodující se s novým rozpočtovým obdobím Evropské unie. Stát by měl podle nové koncepce podporovat více živočišnou než rostlinnou výrobu, pěstování ovoce a zeleniny, více dbát na ochranu eroze zemědělské půdy včetně řešení následků přírodních pohrom a na podporu mladých zemědělců. Oznámil to ministr zemědělství Petr Bendl.

Zástupci nevládních agrárních a dalších organizací mají nyní čas do 15. února, aby ministerstvu sdělili své případné výhrady.

„Hlavním strategickým cílem dalšího rozvoje českého zemědělství je podílet se na dlouhodobém a trvalém zajištění potravinové bezpečnosti na národní a evropské úrovni,“ uvedl Bendl. „V současnosti vrcholí jednání o Společné zemědělské politice EU od roku 2014, je vhodná doba najít shodu na národních prioritách. Příští prostor pro zásadnější změnu se otevře zase až zhruba za sedm let,“ podotkl.

Zemědělci v poslední době často upozorňují na to, že živočišná výroba se v Česku propadá a stále více se dováží levné vepřové či kuřecí maso ze zahraničí. Chov zvířat na maso je přitom výrazně závislejší na pracovní síle než méně náročná rostlinná výroba.

Vyšší podpora živočišné výroby by tak měla mimo jiné vytvářet tlak na vznik nových pracovních míst v zemědělství. Stát by měl také mimo jiné zemědělcům usnadnit případnou pomoc u škod pocházejících z nepřízně počasí. Stát by také měl usnadnit přechod vlastnictví farem od rodičů na potomky, a tím zjednodušit generační výměnu.

Hlavním strategickým cílem rozvoje českého potravinářského průmyslu pak je výrazný růst jeho efektivnosti a konkurenceschopnosti na evropském i světovém trhu. Co se týče potravin, měl by se stát podle Bendla zaměřit na potravinovou bezpečnost, nikoli stoprocentní soběstačnost, po které občas zemědělci volají. „Stoprocentní soběstačnost je hezký cíl, ale trochu pohádka,“ podotkl ministr. Ideální stav podílu vlastní výroby na tuzemské spotřebě je podle něj asi 70 až 90 procent. Zrovna u vepřového je to ale méně.

Koncepce se naopak netýká rybářství, lesnictví a myslivosti. Bendl ale již chystá úpravu koncepce hospodaření ve státních lesích, zejména ve správě Lesů ČR, nazývanou Dřevenou knihu. „V první části roku bych se věnoval i aktualizaci Dřevěné knihy a budu k tomu motivovat i nového generálního ředitele,“ uvedl ministr. Jméno nového ředitele firmy spravující polovinu lesů v zemi by mělo být známo ke konci ledna. Do finále postoupilo devět uchazečů z pětadvaceti.

Třaskavé restituční otazníky