Vyhozené stamiliony. Na ministerstvu zemědělství si s nákupy nelámali hlavu

Petr Gandalovič

Petr Gandalovič Zdroj: CTK

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) odhalil další plýtvání s veřejnými penězi. Tentokrát jde o ministerstvo zemědělství (MZe), které chybovalo při nákupu informačních technologií ve veřejných zakázkách za víc než miliardu korun. Ministerstvo například platilo za poradenské služby, které nakonec vůbec nevyužilo, nebo nakupovalo od předem vybraných dodavatelů. NKÚ nyní přezkoumává trestněprávní odpovědnost MZe a připravuje trestní oznámení.

Kontrola se zaměřila na to, jak ministerstvo hospodařilo s veřejnými prostředky při nákupu, provozu a údržbě informačních technologií v letech 2005 až 2011. NKÚ zkontroloval majetek a výdaje za celkem 2,3 miliardy korun.

Resort porušil hned několik zákonů, a za velmi závažné považují jeho chyby ve veřejných zakázkách za téměř miliardu korun. „Zjednodušeně řečeno, ministerstvo udělalo nákup za půl miliardy korun, aniž by přesně vědělo, co, za kolik a proč chce získat. A k tomu nakupovalo od jednoho předem vybraného dodavatele bez otevřené soutěže,“ uvedl Jan Vedral z NKÚ.

U další zakázky sice MZe vypsalo otevřenou soutěž, ale mělo nepřiměřené technické požadavky, které zvýhodňovaly předcházejícího dodavatele. Přestože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zadávací řízení zrušil, MZe jeho rozhodnutí nerespektovalo a s vybraným uchazečem podepsal smlouvu za 142,6 milionu korun.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) považuje zjištění NKÚ za vážná. „Zadal jsem právníkům, aby veškerá rozpočtová pochybení z období působení mých předchůdců podrobně analyzovali a připravili stanovisko, které předložím vládě. Budu trvat na takové změně metodik a postupů v oblasti ICT, aby se kritizované pochybení a prohřešky z předchozích období již nemohly opakovat,“ uvedl Bendl, který je ministrem zemědělství od 6. října 2011.

MZe se podle NKú chovalo nehospodárně i v jiných oblastech souvisejících se správou informačních technologií. Například rozdělilo zakázku na poradenské služby na dvě podlimitní soutěže. Jejich výsledkem bylo, že za celkem 4,5 milionu korun získalo dva materiály, Koncepci ICT a Strategii ICT, o délce 20 stran, které jsou navíc ze tří čtvrtin totožné. „Nejenže ani jeden z těchto materiálů nepřijali nebo neschválili jako závazný koncepční dokument, ale dokonce je ani nevyužili,“ upozornil Vedral.

Výdaje MZe na služby integrace sítě a související poradenské služby v letech 2005–2011Výdaje MZe na služby integrace sítě a související poradenské služby v letech 2005–2011|NKU

Výdaje MZe na služby integrace sítě a související poradenské služby v letech 2005–2011 (zdroj: NKÚ)

V roce 2008 MZe podepsalo smlouvu na poradenské služby za 46,3 milionu korun, aniž by jakkoli odůvodnilo, proč je potřebuje. MZe nebylo schopné doložit, jak výstupy a doporučení vzešlé z těchto služeb využilo. V roce 2009 pak ministerstvo pořídilo softwarovou aplikaci za 4,1 milionu korun a nikdy ji nepoužilo.

V letech 2005 až 2011 se v čele ministerstva zemědělství postupně vystřídali Petr Zgarba, Jan Mládek (oba ČSSD), Milena Vicenová (nestr.), Petr Gandalovič (ODS), Jakub Šebesta (nestr.) a Ivan Fuksa (ODS). (více zde)

Státní ICT zakázky jsou jedním z největších zdrojů tuzemské korupce a plýtvání penězi daňových poplatníků. Často ke zbytečným platbám nevedou ani korupční zájmy, ale nekompetentnost úředníků a spolupráce zainteresovaných firem. Podle analýzy NKÚ zadala zdejší ministerstva od roku 2009 do první čtvrtiny roku 2011 neveřejné ICT zakázky za 21,3 miliardy korun, což je 38 procent z celkových ministerských zakázek. Polovinu z toho, konkrétně 13,6 miliardy korun, představují zakázky související s ICT.

NKÚ tak oznámil, že se v budoucnu hodlá na ICT zakázky více zaměřit, zejména pak na ty zadané bez veřejné soutěže. „Nejvyšší kontrolní úřad si je vědom, že oblast informačních technologií patří k velmi rizikovým z hlediska efektivního hospodaření s veřejnými prostředky,“ píše úřad ve zprávě.