Žatečtí chmelaři se navzdory slabé sklizni vrátili k ziskům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Úroda chmele byla v roce 2012 vlivem počasí jedna z nejnižších za poslední léta. Tržby největšího producenta chmele Chmelařství, družstvo Žatec i jeho dceřiné firmy a obchodníka se zeleným zlatem Bohemia Hop tak v sezoně 2012 až 2013 citelně klesly.

V případě chmelařství téměř o čtvrtinu, u distributora o desetinu. I přesto se družstvo vrátilo ze ztráty do téměř třímilionového zisku. Dcera Bohemia Hop svůj čistý zisk v účetním roce od července 2012 do června loňského roku více než zdvojnásobila.

„Sklizeň byla z pohledu výnosů jedna z nejslabších, což se odrazilo ve velmi slabém plnění smluvních objemů. Celkové nedodané množství (od pěstitelů) činilo asi 500 tun, což velmi komplikovalo plnění vůči odběratelům,“ uvedl předseda představenstva obou firem Zdeněk Rosa.

„Firmě Bohemia Hop se i přes nízkou sklizeň podařilo najít dohodu se všemi partnery o úpravách dodaných množství roku 2012 a posunech rozdílu plnění na další sklizňové roky. Zároveň se dařilo uplatňovat zásoby chmelových produktů z předchozích sklizní,“ dodal.

Výsledky největšího producenta
a obchodníka s chmelemVýsledky největšího producenta a obchodníka s chmelem | E15/vyrocni zpravy firem

Předloňská úroda dosáhla výše 4338 tun chmele, což znamenalo meziroční pokles o téměř třetinu. Na úrodě se projevil zejména negativní vliv mrazivého únorového počasí a navazující sucho. Na sklizeň má ale vliv i letitý trend v podobě poklesu ploch, na nichž se chmel pěstuje. Předloni tato plocha činila 4366 hektarů, což bylo o 226 hektarů méně než o rok dříve.

Jedním z hlavních odběratelů chmele jsou kromě zahraničních subjektů tuzemské pivovary. Jejich předloňský celkový výstav stoupl o 2,75 procenta, byť zejména díky exportu a vyššímu zájmu o pivní mixy. „Nadále však také roste segment ležáckých piv, což je pro spotřebu chmele pozitivní,“ podotkl Rosa.