Přebytek zahraničního obchodu se snížil, hlavně kvůli trhům mimo EU

Výroba aut - ilustrační foto

Výroba aut - ilustrační foto Zdroj: Kotatko Jiri/E15

Přebytek zahraničního obchodu v červenci meziročně klesl na 6,8 miliardy korun. Před rokem byl o 3,9 miliardy korun vyšší. Dovoz totiž vzrostl o čtyři procenta, zatímco vývoz byl nižší o 2,4 procenta. Zhoršila se především bilance obchodu s auty. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Přebytek obchodní bilance zaostal za očekáváním,“ myslí si analytik finanční skupiny Citfin Tomáš Volf. „Trhy čekaly 12 miliard korun. Dařilo se obchodu se státy Evropské unie, kde byl přebytek meziročně vyšší o 4,3 miliardy korun. Naopak schodek se státy mimo Evropskou unii se více prohloubil meziročně o 8,1 miliardy korun. Export se meziročně zvedl o 2,4 procenta a dovoz o 4 procenta,“ vysvětluje Volf.

„I přes horší dnešní čísla počítáme s tím, že zahraniční obchod bude nadále silně růst vzhledem k prognózám domácí ekonomiky,“ doplňuje Volf. Dobře si podle něj dlouhodobě stojí také průmysl a nezaměstnanost. Domácnosti se nebojí utrácet a jejich důvěra roste.

Stín pochybností

„Přinejmenším částečně stojí za letošním zhoršením parametrů obchodu loňské mimořádně silné výsledky,“ myslí si hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Také o jeden nižší počet pracovní dní letošního července mohl sehrát svou roli. Přesto zůstává stín pochybností, zda nejsou nejnovější čísla předzvěstí obtížnější situace pro exportéry. K odbourání pochybností nepřispěje ani pohled na komoditní a teritoriální strukturu zahraničního obchodu.“

Podle Sobíška by míru následné ekonomické aktivity mohl naznačovat propad vývozu polotovarů. „Teprve data za další měsíc tedy dají šanci posoudit, zda se v exportní poptávce odehrává zásadní změna. Prozatím neměníme letošní ekonomický výhled, podle nějž poroste česká ekonomika tempem přes čtyři procenta při neutrálním působení zahraniční poptávky.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka stojí za horší bilancí zahraničního obchodu především „rostoucí dovoz do České Republiky, za nímž stojí spotřeba a především investice,“ vysvětluje Dufek. „S rostoucí domácí poptávkou dochází ke zvyšování dovozních potřeb tuzemských firem i spotřebitelů.“

Nelze si nevšimnout téměř třetinového nárůstu dovozu z Číny, jejíž podíl na dovozech stále narůstá, stejně jako roste náš obchodní deficit s touto zemí.

„Ve větší míře se do České republiky dováží elektronika včetně IT a telekomunikačních zařízení, a to především ze zemí mimo Evropskou unii. Nelze si nevšimnout téměř třetinového nárůstu dovozu z Číny, jejíž podíl na dovozech stále narůstá, stejně jako roste náš obchodní deficit s touto zemí,“ uvádí Dufek. „Za prvních sedm měsíců roku se záporné saldo obchodu České republiky s Čínou dostalo už na téměř 167 miliard korun.“

Na druhou stranu je vidět, že se českým výrobcům na zahraničních trzích stále daří. Růst exportu a především úspěšnost automobilového průmyslu, výrobců elektrotechniky a strojírenských firem je toho důkazem. Proto můžeme předpokládat, že navzdory domácímu rostoucímu apetitu ke spotřebě i investicím letos nedojde ke snížení už tak velmi vysokého přebytku zahraničního obchodu.

Svoji roli sehrají i nízké ceny komodit, které spolu se vysokým exportem mohou zajistit, že letošní přebytek obchodu dosáhne zhruba 170 mld. korun.

Letošek je lepší

I přes červencový pokles přebytku se obchodu s cizinou daří letos lépe než loni, uvádí Český statistický úřad. Od ledna do července export českých podniků do zahraničí překonal dovoz o 109,4 miliardy korun, což je o 400 milionů korun příznivější bilance než loni.

Na červencovém poklesu se podepsalo zejména snížení obchodu s dopravními prostředky o 3,5 miliardy korun. Snížil se také přebytek obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím (o 0,9 miliardy korun) a s polotovary a materiály (o 0,7 miliardy korun). Naopak příznivý vliv na celkovou bilanci mělo především zmenšení schodku minerálních paliv o 3,5 miliardy korun.

Statistici kromě výpočtu červencových čísel provedli i pravidelné roční zpřesnění údajů. Zahraniční obchod za loňský rok tak podle definitivních údajů skončil přebytkem 146 miliard korun, byl tak téměř o 40 miliard korun vyšší než v roce 2013. Vývoz se loni zvýšil o 13 procent a dovoz o 12,1 procenta.