Přebytek zahraničního obchodu v červenci stoupl na 14 miliard korun

zahraniční obchod

zahraniční obchod

Zahraniční obchod skončil v červenci přebytkem 14 miliard korun, což je meziročně o 10,8 miliardy korun více. Vývoz se meziročně zvýšil o 9,3 procenta a dovoz o čtyři procenta. Červencová obchodní bilance je nepřetržitě kladná od roku 2008, nejvyšší aktivum bylo zaznamenáno letos, uvedl dnes Český statistický úřad.

Tahounem zahraničního obchodu v červenci byly podle analytika Reifensenbank Václava Frančeho opět stroje a dopravní prostředky, jejichž vývoz se meziročně zvýšil o 8,8 procenta, ale dynamika růstu se dle něj snižuje. Naopak směrem dolů táhly zahraniční obchod zejména minerální paliva. Vlivem posílení české koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji při přepočtu na eura a na dolary než obchod vyjádřený v českých korunách.

„Zahraniční obchod ČR v červenci podle našich očekávání dále posiloval, avšak již druhý měsíc po sobě pouze jednociferným tempem. Důvody nižšího růstu souvisí s ekonomickým výkonem eurozóny, na kterém je česká ekonomika silně závislá,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka. Rostoucí problémy v eurozóně představují i do budoucna potenciální vážnou hrozbu pro českou ekonomiku, dodal.

Červencové statistiky podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank potvrdily, že zahraniční poptávka je nyní pro českou ekonomiku hlavním motorem. Sobíšek poukázal na to, že výraznější zpomalení dovozu souvisí s loňským prudkým nárůstem importu solárních panelů, který ale na přelomu loňského a letošního roku ustal. „To se odvětvově projevilo zvýšením přebytku obchodu s elektrickými zařízeními a teritoriálně poklesem dovozu z Číny, prvním po mnoha letech,“ poznamenal Sobíšek, podle kterého slabší dovoz má příčinu také ve stagnující domácí poptávce.

Franče upozornil, že ačkoliv meziroční čísla zahraničního obchodu ukazují na pokles tempa růstu exportu a importu, tak meziměsíční sezonně očištěné údaje jsou optimističtější. V červenci totiž vzrostl vývoz ve srovnání s předchozím měsícem o 3,3 procenta a dovoz o dvě procenta, zatímco v červnu se vývoz snížil o 0,3 procenta a dovoz o 1,7 procenta. „To je příjemné překvapení, které ukazuje, že zahraniční poptávka by nemusela být tak slabá, jak naznačovaly červnové údaje,“ míní Franče, podle kterého naopak tuzemská poptávka je velmi slabá, což ukazují výsledky průmyslové výroby.

Mezi hlavní rizika pro český zahraniční obchod podle Sobíška nyní patří nižší průmyslové zakázky z Německa, kde se ochlazování ekonomiky zatím projevovalo mírněji než jinde v Evropě. Otázkou podle něj také je, jak dlouho udrží svá exportní tempa tuzemští výrobci v automobilovém průmyslu. „Přes uvedená rizika je zřejmé, že přebytek zahraničního obchodu letos míří k novému rekordu,“ dodal Sobíšek.

BilanceBilance | CSU

Zdroj: ČSÚ