Před výstřelem zadejte PIN. Na americký trh vstupují po letech odkladů chytré pistole

Na americký trh míří chytré pistole. Z moderní zbraně může vystřelit pouze oprávněný majitel.

Na americký trh míří chytré pistole. Z moderní zbraně může vystřelit pouze oprávněný majitel. Zdroj: Reuters

Na americký trh míří chytré pistole. Z moderní zbraně může vystřelit pouze oprávněný majitel.
Chytrá pistole od společnosti LodeStar Works
Používání chytrých pistolí bylo dosud v USA zakázáno, mimo jiné kvůli obavám o spolehlivost zbraní.
4
Fotogalerie

Americký zbrojní průmysl, ve kterém se ročně protočí až 63,5 miliardy dolarů neboli 1,4 bilionu korun, čeká revoluce. Od letošního roku si zákazníci ve státech New Jersey, Maryland a Massachusetts budou moci koupit chytré pistole, uvedla agentura Reuters. Jsou to zbraně vybavené moderními technologiemi, z nichž může střílet pouze oprávněný majitel. Novinka však má řadu kritiků. 

LodeStar Works, SmartGunz nebo Biofire. To jsou jen některé ze skupiny amerických startupů, které hodlají v roce 2022 prorazit na trhu s chytrými palnými zbraněmi. Příslušné technologie se vyvíjejí zhruba dvě desítky let. Až dosud však narážely na sérii vládních regulací, které používání takzvaných smart guns zakazovaly. Teď však výrobci konečně dostali povolení pro prodej ve třech amerických státech. Další možná přibudou později.

„K založení firmy jsem se rozhodl poté, co jsem si vyslechl až příliš mnoho příběhů o dětech, které se zastřelily při hře s nezajištěnou zbraní,“ vysvětluje záměr spoluzakladatel společnosti LodeStar Works Gareth Glaser. 

Jeho firma minulý týden představila investorům jeden z prvních prototypů obranné chytré pistole ráže 9 mm. Cena zbraně se pohybuje kolem osmi set dolarů, zhruba sedmnácti tisíc korun. Chytré pistole podle Glasera mohou zabránit tragédiím, jako jsou sebevraždy či páchání zločinů ukradenou zbraní.       

Vše, co potřebujete vědět o obchodu se zbraněmi

Video placeholde
Obchod se zbraněmi • Videohub

Smart guns jsou vybavené čtečkou otisku prstů, díky níž může pistoli použít jen registrovaný vlastník, popřípadě další autorizované osoby. Zbraň se po přiložení prstu odblokuje za méně než sekundu. V případě, že čtečka například kvůli vlhkosti selže, lze pistoli aktivovat zadáním kódu PIN. Jiné firmy používají k odblokování zbraně čip, jejž majitel nosí na náramku či prstenu.

Startup SmartGunz z Kansasu zahájil předprodej chytrých pistolí za 2700 dolarů loni v červenci. Nabízí přitom desetiprocentní slevu příslušníkům amerických bezpečnostních složek.     

Chytré zbraně však mají v odvětví nemálo hlasitých odpůrců. Kritici argumentují, že pistole nejsou spolehlivé a čas potřebný na jejich aktivaci může mít katastrofické důsledky třeba pro policistu v akci. Technologii lze také vyřadit či obejít hackerským útokem. 

Na základě průzkumu, který v roce 2019 provedla americká obchodní asociace pro střelný průmysl (NSSF) by pouze pět procent respondentů uvažovalo o koupi smart gunu. A více než sedmdesát procent dotazovaných vyjádřilo obavy týkající se spolehlivosti takové zbraně. „NSSF nicméně neuvedla, kolik osob a jakého věku se průzkumu zúčastnilo,“ podotýká Reuters.