Průměrná mzda stoupla na téměř 25 tisíc, Češi si však koupí méně

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Češi si vydělávájí více peněz, ovšem koupí za ně méně zboží. Průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 297 korun na 24 953 korun. Růst tak nominálně činil 1,2 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se mzda ovšem snížila o 0,3 procenta. Informoval o tom statistický úřad, s tím, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší než je celostátní průměr.

Podle ekonoma Pavla Sobíška z UniCredit Bank údaje o mzdách ukázaly na značnou opatrnost podniků v oblasti nákladů. „S ohledem na ekonomický vývoj je to přístup pochopitelný a v případě mnoha podniků zřejmě jediný možný. K nejvýraznějšímu propadu v průměrné mzdě došlo v sektoru těžby, jehož situace je zřejmě také nejkritičtější. Mzdy ovšem mírněji klesaly i v nadprůměrně ohodnocených oborech finančnictví a IT, čímž se poněkud zavřely nůžky průměrné mzdy mezi sektory.“

Vývoj mezd v České republice ve druhém pololetí by se neměl výrazně liši, předpovídá Sobíšek. „Oživení v průmyslu by nicméně mohlo aspoň v tomto sektoru vést k vyšší pohyblivé složce mzdy, což posílí růst celkových mezd o pár desetin procenta oproti růstu za druhý kvartál,“ dodává Sobíšek.

Medián mezd ve druhém čtvrtletí meziročně stoupl o 1,3 procenta na 20 944 korun. U mužů medián činil 22 769 korun, u žen byl 18 836 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení. To znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. „Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 9986 korun a 40 301 korun,“ uvedli statistici.

Spotřebitelské ceny ve druhém čtvrtletí stouply o 1,5 procenta, objem mezd zůstal na stejné úrovni jako ve 2. čtvrtletí minulého roku a počet zaměstnanců poklesl o 1,2 procenta.

V podnikatelské sféře ČSÚ zaznamenal nárůst průměrných mezd nominálně o 1,1 procenta a reálný pokles o 0,4 procenta. V nepodnikatelské sféře vzrostla průměrná mzda nominálně o 1,9 procenta a reálně stoupla o 0,4 procenta.

Za celé první pololetí stoupla průměrná mzda meziročně o 101 korun na 24 503 korun, tedy o 0,4 procenta. Spotřebitelské ceny stouply za uvedené období o 1,7 procenta, reálně se tak v pololetí průměrná mzda snížila o 1,3 procenta.

Vývoj průměrné mzdy v ČeskuPrůměrná měsíční mzdaPrůměrná měsíční mzdaZdroj: ČSÚ