Američané vyvezli rekordní množství ropy, její ceny dál padají

Americký tanker Paul Buck při plavbě u pobřeží Aljašky

Americký tanker Paul Buck při plavbě u pobřeží Aljašky Zdroj: Isaac Wedin, Flickr.com (CC BY 2.0)

ilustrační foto (ropný tanker Haima)
Těžba ropy v Texasu (ilustrační foto)
Ropný tanker
Těžba ropy v Kalifornii (ilustrační foto)
Tanker na zkapalněný zemní plyn Berge Boston v bostonském přístavu
15
Fotogalerie

Americký vývoz ropy vzrostl v září na nové maximum 692 tisíc barelů denně a proti srpnu stoupl o pět procent. Uvedly to americké oficiální statistiky. Proti úrovni před zrušením zákazu z konce roku 2016 je vývoz ropy z USA vyšší o zhruba polovinu.

Předešlého rekordu dosáhl vývoz v květnu, kdy vystoupil na 662 tisíc denních barelů. V září se z USA vyvezlo nejvíce ropy do tradiční vývozní destinace Kanady, kam američtí producenti expedovali 243 tisíc barelů denně. Do Singapuru odešlo 99 tisíc barelů a vysoký byl i export do Evropy, uvádějí statistiky.

Americký Kongres loni v prosinci zrušil dlouhodobý zákaz vývozu ropy, který USA zavedly po ropné krizi let 1973 až 1974. Před prosincovým zrušením se vyvážely objemy do půl milionu barelů denně, zejména z Aljašky a několika dalších míst, které federální vláda povolovala, hlavně do Kanady.

Těžba ropy v USA obnovila v roce 2009 růst po téměř čtvrtstoletí poklesu a do roku 2014 se zvyšovala rekordními tempy kolem 15 procent ročně. O prudký nárůst produkce ropy v USA se zasloužil nástup technologií dobývání ropy z břidlicových zdrojů.

Spojené státy loni těžily v průměru 9,4 milionu barelů ropy denně, z toho asi polovina pocházela z břidlicových ložisek. Do USA se dováží dalších zhruba sedm milionů barelů denně.

Ceny ropy na světových trzích kvůli známkám napětí mezi Saúdskou Arábií a Íránem dál výrazně klesají. Proti minulému pátku ztrácejí zhruba deset procent, a trh tak míří k nejhlubší týdenní ztrátě od počátku roku.

Cena severomořské ropy Brent dnes kolem 18:20 SEČ oslabovala o dvě procenta na 45,44 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela 1,8 procenta na 43,90 dolaru za barel. Oba druhy ropy jsou asi 16 procent pod maximy z počátku října.

Rijád podle zdrojů z ropného kartelu OPEC na schůzce expertů organizace minulý týden hrozil. že pokud Teherán odmítne omezení těžby, Saúdští Arabové svou produkci prudce zvýší, aby snížili ceny. Další zdroj později řekl, že Saúdská Arábie zvýšením své těžby nikomu nehrozí, varuje ale, že pokud k dohodě na snížení těžby nedojde, bude světová produkce dál růst.

Členové OPEC se v září předběžně dohodli na prvním snížení těžby za osm let, podrobnosti by měli dojednat na oficiálním zasedání 30. listopadu ve Vídni. Na trhu však rostou pochybnosti o tom, zda se tuto dohodu podaří zrealizovat.

Ve středu se ceny ropy propadly téměř o tři procenta. Srazila je zpráva o rekordním růstu zásob suroviny na americkém trhu.