Areva očekává brzké oživení zájmu o jádro

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Celosvětový zájem o projekty v oblasti jaderné energetiky by se měl v brzké době oživit po útlumu, který způsobila loňská havárie v japonské jaderné elektrárně Fukušima. Předpověděl to francouzský jaderný gigant Areva. Dodal, že se hodlá zúčastnit tendru na technologii pro první jadernou elektrárnu v Polsku. V Česku se nyní Areva uchází o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Některé země ohlásily plány na odchod od jaderné energie poté, co zemětřesení a vlna cunami způsobily ve Fukušimě největší jadernou katastrofu za čtvrt století. „Zjevně to zpomalilo určitý počet projektů. Když se ale nyní díváme na globální situaci, myslíme si, že brzy přijde oživení,“ uvedl generální ředitel společnosti Areva Luc Oursel.

Tendru na technologii pro polskou jadernou elektrárnu se Areva podle Oursela hodlá zúčastnit společně s francouzskou elektrárenskou firmou EDF. První polská jaderná elektrárna by měla mít výkon 3000 megawattů, tendr na technologii se podle agentury Reuters očekává v letošním roce.

Areva soutěží o zakázku v Temelíně

Areva je největším světovým dodavatelem jaderných reaktorů a významným producentem uranu. Jejími soupeři v tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně jsou americká firma Westinghouse z japonské skupiny Toshiba a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.

Francouzský jaderný gigant na začátku března podepsal smlouvy o porozumění při budoucí spolupráci se 14 českými firmami, které budou sloužit jako subdodavatelé v případě, že Areva získá zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Mezi novými partnery Arevy jsou například Vítkovice, I&C Energo, Modřany Power či Schneider Electric CZ. Další společnosti ucházející se o dostavbu Temelína podobné smlouvy podepsaly v minulých měsících.

Do Temelína chce Areva dodat velké reaktory s celkovým instalovaným výkonem přes 3000 megawattů, podle firmy to bude ekonomicky výhodnější než menší zařízení nabízené konkurencí. Ostatní uchazeči chystají dvojici reaktorů s výkonem kolem 2200 MW. Podle vedení firmy se Areva také poučila z problémů při stavbách svých jaderných reaktorů ve Finsku a Francii, které se potýkají s překročením původně stanovené ceny a termínu dokončení.

Existuje ale i možnost, že se Temelín rozšiřovat nebude. Lidové noviny v sobotu s odvoláním na nejmenované manažery ČEZ informovaly, že dostavbu Temelína může ohrozit nízká cena elektřiny na burzách.