Areva přibírá ke spolupráci na Temelínu další české firmy

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Francouzská Areva si našla další partnerské firmy na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Jedenáct domácích firem by s ní mělo spolupracovat i na zahraničních zakázkách.

Areva uzavřela s tuzemskými firmami první sérii takzvaných memorand o porozumění při budoucí spolupráci v březnu, jako poslední ze tří uchazečů o stavbu třetího a čtvrtého bloku temelínské elektrárny. Celkový počet partnerských společností nyní stoupl na 25.

Mezi nově „příchozími“ jsou například Afras Energo dodávající systémy kontroly radiace, dodavatel ocelových konstrukcí a vodičů EGE, stavební firma Reko specializující se na chladící věže či strojírny Žďas. Už dříve se s Arevou dohodly například strojírenská společnost Vítkovice či firma I&C Energo.

Čtěte také:

Areva podepíše kvůli Temelínu smlouvy s českými dodavateli

Areva očekává brzké oživení zájmu o jádro

Výběrové řízení na dostavbu Temelína se nyní dostává do tuhé fáze. Uchazeči musí do 2. Července předložit provozovateli elektrárny ČEZ své nabídky. Jeho zástupci zdůrazňují, že při výběru budou klást důraz na spolupráci účastníků tendru s českými firmami. I americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium tvořené Škodou JS a firmami Atomstrojexport a Gidropress proto podepsaly smlouvy s domácími partnery.

Uchazeči o dostavbu českým firmám slibují až 70 procent z celé zakázky. „Spolupracujeme s českým průmyslem již několik desítek let. Lokalizační strategie společnosti Areva přinesla českým společnostem četné obchodní příležitosti,“ uvedl Stefan von Scheidt, ředitel německé pobočky Arevy. O vítězi tendru by se mělo rozhodnout v příštím roce.

Veřejné jednání o Temelínu doprovodily protesty

Dnes také začalo veřejné projednávání vlivu dostavby temelínské elektrárny na životní prostředí. České, rakouské a německé ekologické organizace akci doprovodily protestním happeningem. Ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský počítá s tím, že odpor občanských sdružení vůči dostavbě se bude stupňovat.

Jednání o vlivu dostavby temelínské jaderné elektrárny doprodily protestyJednání o vlivu dostavby temelínské jaderné elektrárny doprodily protesty | ctkVeřejné projednávání vlivu dostavby temelínské elektrárny na životní prostředí doprovodily protesty

Na jednání dorazil i rakouský ministr životního prostředí Nikolas Berlakovich, aby zde tlumočil odmítavé stanovisko své země k jaderné energetice. Dodal, že následky případně jaderné havárie jaké té v Černobylu či Fukušimě se na hranicích nezastaví.

Pověřenec Rakouska pro jaderné otázky Radko Pavlovec argumentuje tím, že Česko je druhým největším vývozcem elektřiny v Evropě, a tudíž nové elektrárny nepotřebuje. Podle Śtěpanovského je ale stavba nových bloků strategickou investicí, která zajistí dlouhodobou energetickou stabilitu.