Automobilový trh se v Rusku propadá, pokles zrychlil na 43 procent

Showroom BMW

Showroom BMW Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Yannick Soler via Flickr

Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku se v listopadu meziročně propadl o 42,7 procenta na 131.571 vozů. Tempo jeho poklesu tak zrychlilo z říjnových 38,5 procenta. Vyplývá to z údajů podnikatelského sdružení AEB. Výraznému propadu odbytu na ruském trhu se nevyhnul ani český výrobce Škoda Auto.

Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. V období od ledna do listopadu se prodej aut v Rusku meziročně snížil o 34,5 procenta na 1,45 milionu vozů.

K listopadovému propadu prodeje podle AEB přispěla skutečnost, že poptávku po automobilech ve stejném loňském období podpořily obavy ze zdražování v důsledku prudkého oslabení kurzu domácí měny.

Se slabou poptávkou v Rusku se nyní potýká i mladoboleslavská Škoda Auto. Té podle údajů AEB prodej na ruském trhu v listopadu meziročně klesl o 39 procent na 4663 vozů.

Ruská divize americké automobilky Ford Motor v pondělí předpověděla, že útlum na ruském automobilovém trhu bude ještě minimálně rok pokračovat. Divize předpokládá, že celkový prodej aut v Rusku se bude v příštím roce stejně jako letos pohybovat mezi 1,5 až 1,6 milionu vozů. V loňském roce přitom dosáhl 2,5 milionu vozů.