Babiš kupuje Jilos, posílí v dřevařství

Andrej Babiš, ANO 2011

Andrej Babiš, ANO 2011 Zdroj: CTK

Agrofert Holding miliardáře Andreje Babiše posílí v lesnicko-dřevařském průmyslu, kam vstoupil předloni akvizicí lesnických společností Wotan Forest a Uniles. První jmenovaný teď kupuje firmu Jilos Horka s půlmiliardovými tržbami, která vyrábí a prodává řeziva, palety, štěpky a dřevěná paliva.

Většinovým majitelem firmy je Tomáš Kinšt, o zbylých 45 procent se dělí Zora Kinštová, Karel Geršl a Milan Chvalina. Smlouvu o převodu podílů podepsali společníci s vedením firmy Wotan Forest 8. ledna. Cenu transakce ani jedna ze stran nezveřejnila.

„Cílem akvizice je využití synergie se skupinou Agrofert v oblasti prodeje produktů v rámci celého holdingu, a to i v zahraničí, a rovněž umožní společnosti využít synergie v oblasti nákupu surovin,“ uvedla mluvčí skupiny Agrofert Soňa Křítková.

Převod podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, na který již byla podána oficiální žádost. Jilos Horka není totiž malou firmou. Její tržby v roce 2010 dosáhly 513 milionů korun a čistého zisku 25 milionů korun a zaměstnávala téměř dvě stovky lidí.

Wotan Forest si tak může od koupě slibovat vylepšení pozice na trhu, neboť předloni i loni dosáhl ztráty, která v roce 2011 činila 163 milionů korun. Podle Křítkové se ale loňský a předloňský rok nedají srovnávat, neboť loni zfúzovaly tři firmy Wotan Forest, Wotan Forest Servis a Agf Wood. Tržby za loňský rok současného Wotan Forestu proto budou na úrovni roku 2011.

„Výsledek bude i v roce 2012 záporný z důvodu negativního dopadu v oblasti aktivit dopravy, harvestorů, nákladů na zbytný majetek a zejména restrukturalizace společnosti v této oblasti, která vychází ze strategického rozdělení aktivit mezi společnosti v rámci lesnicko-dřevařské divize,“ uvedla Křítková. Dodala, že další nákup v lesnicko-dřevařském průmyslu teď Agrofert nechystá.

Agrofert chce čtyři zemědělské firmy

Agrofert Holding chce koupit i čtyři zemědělské firmy z chebské skupiny Mavex, které se zabývají prodejem obilnin a olejnin, výrobou a prodejem vepřového masa a vajec a prodejem pohonných hmot. Akvizicí se rovněž začal zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Firmy jsou ve vlastnictví pěti podnikatelů. Tržby těchto čtyř společností dosáhly předloni 300 milionů korun, zhruba polovina z toho připadá na Mavex Diesel a třetina na Mavex Cheb. Všechny byly více či méně ziskové, celkový zisk činil předloni 8,2 milionu korun.