Babišův Agrofert kupuje United Bakeries

Agrofert podnikatele Andreje Babiše konečně po měsících jednání koupil největší pekárenskou skupinu na české a slovenském trhu United Bakeries. Uvedl to dnes server Patria Online s tím, že zástupci obou firem dnes podepsali smlouvu o prodeji mateřské firmy tuzemské jedničky na trhu s pečivem, společnosti Euro Bakeries Holding. Transakci již potvrdil i samotný Babiš.

Agrofertu patří dvojka na tuzemském pekárenském trhu, společnost Penam. Spojením obou firem vznikne subjekt s více než 35procentním podílem na domácím trhu a zhruba třemi desítkami pekáren. Transakce proto nyní podléhá schválení antimonopolních úřadů v Česku i Slovenské republice.

Patria Finance přitom pracovala jako poradce na straně prodávajícího. O tom, že United Bakeries jsou těsně před prodejem Babišovi, psal deník E15 již v květnu.

Mluvčí United Bakeries Jaroslav Pomp ale ani dnes transakci nepotvrdil. „Tyto záležitosti standardně nekomentujeme,“ řekl deníku E15 Pomp. Kupní cena i další podmínky transakce zůstávají po dohodě obou stran důvěrnou záležitostí, uvedla Patria Online. Podle dřívějších informací mergermarketu činí cena transakce čtvrt miliardy eur, tedy asi 6,1 miliardy korun.

O Babišově zájmu o pekárny se spekulovalo zhruba dva roky. Sám Babiš ale prodej nikdy nepotvrdil a vždy jednání o koupi United Bakeries popřel. To ale činil v minulosti pravidelně, že do poslední chvíle nové akvizice popíral. Před dvěma lety tak například oznámil dokončení koupě skupiny Agropol jen několik desítek minut poté, co antimonopolní úřad oznámil veřejně, že fúzi schvaluje.

United Bakeries je hlavní pekárenská skupina v regionu střední Evropy. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek, ve firmách ve třech zemích má zhruba čtyři tisíce zaměstnanců. Její tržby předloni dosáhly 4,02 miliardy korun, meziročně o šestnáct procent méně.

Hrozí monopol?

Ředitel Penamu Jaroslav Kurčík v červenci v rozhovoru pro deník E15 nepopřel, že Agrofert o United Bakeries zájem má. Pokud by Agrofert konkurenční podnik koupil, vylepšilo by to zřejmě pozici spojené pekárenské firmy při jednáních s řetězci, kterým by mohl nový subjekt nabídnout lepší partnerství, vyplynulo z rozhovoru. Penam nyní například spolupracuje s řetězcem Billa, pro kterého Penam funguje jako hlavní smluvní partner v oblasti pečiva. Penam s Billou má už několik let jednu centrální smlouvu a přes Penam obchoduje několik regionálních pekáren.

„Bille to šetří náklady, nemusí mít x nákupčích, kontrolovat 38 ceníků, stovky faktur, je daleko jednodušší objednávkový systém, umožňuje to celorepublikově promovat zboží a tak dále. Druhá věc je, že by to přineslo další redukci nákladů. Mohli bychom využít synergií při nákupu surovin, v logistice. Možná je redukce nákladů v uzavření některých pekáren,“ uvedl tehdy Kurčík k výhodám případného spojení Penamu a United Bakeries.

Společnosti Penam, která je dvojkou na tuzemském trhu s pečivem, loni meziročně klesl čistý zisk o 44,5 milionu na 103,5 milionu korun. Výnosy loni klesly zhruba o 200 milionů na 3,4 miliardy Kč.

Předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal nechtěl informaci o spojení United Bakeries a Penamu příliš komentovat s tím, že je to příliš čerstvá zpráva a je předčasné odhadovat, jaký bude mít vliv na celý trh. „To, že bude jasný lídr na trhu, to je ale myslím pro trh dobrá zpráva,“ řekl Dřízal E15. Zda může spojení ovlivnit ceny, to podle jeho slov nemůže říct, neboť by to ze strany ÚOHS mohlo být označeno za navádění ke zvyšování cen, za což hrozí ze strany úřadu vysoká pokuta.

Agrofert je největší skupinou v tuzemském zemědělství a potravinářství a předním hráčem chemického průmyslu v ČR, který táhne tržby skupiny. V posledním roce a půl ale výrazně investoval do firem v masném průmyslu. Ke Kosteleckým uzeninám loni přikoupil masokombináty Krahulík – Masozávod Krahulčí a Kmotr – Masna Kroměříž, letos pak skupinu Procházka, která je jedním z největších zpracovatelů masa, a předního obchodníka s živými hospodářskými zvířaty a masem Animalco.

ÚOHS mu také letos povolil koupit uzenářskou společnost Zedníček i osm zemědělských firem z Hodonínska včetně tamního Agropodniku. V srpnu také získal souhlas antimonopolního úřadu ke koupi Mlékárny Hlinsko a v květnu pak ke vstupu do oblasti lesnictví, těžby a zpracování dřeva. Získal totiž povolení převzít firmy skupiny Wotan, která je významným hráčem v této oblasti.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.