Bakala místo pomoci NWR utekl, kritizují jeho odchod z firmy odbory

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: EURO/Martin Pinkas

Představitelé Moravskoslezského kraje a hornických odborů vnímají odchod podnikatele Zdeňka Bakaly ze společnosti New World Resources (NWR), která vlastní těžební společnost OKD, jako dobrou zprávu a šanci pro další jednání státu s firmou o budoucnosti těžby uhlí v kraji. Je to ale podle nich i útěk od zodpovědnosti.

Bakala má polovinu ve skupině CERCL, která je většinovým akcionářem NWR. Firma dnes informovala, že CERCL Mining Holdings se rozhodla ze společnosti odejít a převede svůj podíl na ostatní akcionáře NWR, aby usnadnila její restrukturalizaci. Zároveň NWR oznámila, že loni prohloubila svou ztrátu z předloňských 21 milionů eur (kolem 567 milionů korun) na 223 milionů eur (zhruba šest miliard korun).

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že Bakala místo pomoci firmě prostě utekl. „Jestli tady někdo získal obrovské množství peněz a teď je potřeba pomoci, tak se neutíká, a firmě se pomůže, jednoduše řečeno,“ řekl Pytlík.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly oznámení o změně akcionářské struktury NWR nemusí znamenat pro OKD vůbec nic. „Byl bych v hodnocení tohoto kroku opatrný. Není totiž jisté, že Bakala z firmy skutečně vycouvá. Pan Bakala by hlavně měl do firmy vrátit miliardy, které z ní vybral,“ uvedl Středula.

Také podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) se Bakala i ostatní akcionáři, kteří v minulosti formou dividend v hojných letech vytahovali zisky, měli zachovat jako zodpovědní vlastníci a v době krize část prostředků vložit zpět do firmy. „To je samozřejmě princip zodpovědného vlastníka. Ale asi tady nikdo není přesvědčen o tom, že pan Bakala někdy zodpovědným vlastníkem byl,“ řekl Novák.

Uvedl, že Bakalův odchod možná otevře dveře pro další jednání mezi státem a společností NWR. „Skutečně osoba pana Bakaly, ale i jeho společníka pana Kadase, byl zásadní problém k tomu, aby vůbec se dalo jednat o jakékoliv pomoci. Čímž neříkám, že po jejich odchodu se ta situace rapidně změní, ale matematickou terminologií je to podmínka nutná, ale nepostačující,“ řekl hejtman.

Pro karvinského primátora Tomáše Hanzela je Bakalův odchod dobrou zprávou. „Konečně bude jasné, s kým se jedná o útlumu těžby. Doufám, že se i vláda konečně chopí téhle příležitosti a uskuteční se to, po čem my léta voláme,“ řekl Hanzel. Představitelé kraje chtějí, aby útlum těžby byl řízený a postupný, spojený s rekvalifikacemi a nabídkou nových pracovních míst tak, aby se minimalizovaly sociální problémy.

„Pokud odchod (panů Bakaly a Kadase) znamená zprůhlednění vlastnické struktury a zefektivnění komunikace s vládou směrem k řešení situace v OKD a dopadům na region, tak je to pro region dobrá zpráva. Stále si však myslím, že by pan Bakala měl nést zodpovědnost za vývoj v OKD,“ uvedl vládní zmocněnec Jiří Cienciala.

Vizitky podnikatele Zdeňka Bakaly a společnosti NWR
Vizitka podnikatele Zdeňka Bakaly a společnosti New World Resources (NWR; Bakala oznámil, že z této firmy se rozhodl odejít):
Zdeněk Bakala (55)

Narodil se 7. února 1961 v Opavě. Má české a americké občanství, v letech 1980 až 1991 byl v emigraci v USA. Studoval mikroekonomii a investiční bankovnictví na Kalifornské univerzitě v Berkeley, v roce 1989 získal titul MBA.

Pracoval mimo jiné v investiční bance Drexel Burnham Lambert v New Yorku a ve společnosti Credit Suisse First Boston. V letech 1991 až 1994 byl generálním ředitelem pobočky Credit Suisse First Boston Czechoslovakia v Praze.

Jeho manželkou je vítězka soutěže Miss Československo z roku 1991 Michaela Maláčová (44), se kterou má čtyři děti. Z předchozího manželství s Američankou Marguerit má syna.

Spoluzaložil a později jako generální ředitel a předseda představenstva vedl firmu Patria Finance (1994-2002), koncem 90. let svůj podíl prodal belgické KBC Bank. Mimo jiné se angažoval v privatizaci Karlovarské Becherovky a investoval do projektu pražské televize TV3.

Bakala od srpna 2008 vlastní například většinový podíl ve vydavatelství Economia, které vydává například Hospodářské noviny, Ekonom či Respekt (ten ovládá už od roku 2006), v roce 2013 koupil internetovou společnost Centrum Holdings. Bakala mimo jiné vlastní také profesionální cyklistickou stáj Etixx-Quick Step (dříve Omega Pharma-Quick Step).

V roce 2004 zprostředkoval transakci, při níž jím zastoupená kyperská skupina RPG Industries koupila společnost Karbon Invest, Bakala tak zároveň získal majetkový podíl v OKD a v této černouhelné firmě byl angažován až do současnosti.

BXR Group, matka RPG Industries, podnikala v České republice a ve světě i v dalších oblastech, v ČR investovala do Českých radiokomunikací, výrobce antivirových programů AVG, firmy ETA či finanční společnosti Patria Finance.

Spolu s OKD získala BXR před lety i desítky netěžebních firem. Vznikl tak základ dalších holdingů skupiny BXR, spoluvlastněné Bakalou, například dopravní skupiny nebo firmy RPG Byty, pod níž spadá 45 tisíc bytů a je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Loni koupila RPG Byty lucemburská společnost Fondy Bydleni 2, transakci zabezpečuje mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital.

Už předloni Bakala oznámil, že z BXR Group odchází. Firma rozdělila svá aktiva, Bakala podle tisku získal mimo jiné nákladního železničního dopravce Advanced World Transport (loni převzala 80 procent firmy polská skupina PKP Cargo, transakce měl hodnotu 2,8 miliardy korun) či komerční nemovitosti. Firmy, jež za poloviční podíl v BXR získal, podle tisku vložil do BM Management, firmy spravující privátní aktiva manželů Bakalových (Luxury Brand Management, Economia, Forum Karlín, Northline).

Předloni také prošla restrukturalizací skupina NWR, Bakalovi poté zůstal poloviční podíl ve skupině CERCL Mining (bývalé BXR Mining), která vlastní v NWR 50,5 procenta. CECRL Mining nyní ohlásila odchod z NWR. Už loni Bakala opustil představenstvo NWR.

Americký časopis Forbes Bakalu několikrát umístil na žebříček nejbohatších lidí světa s odhadovaným majetkem přes miliardu dolarů. Loni z žebříčku vypadl.
New World Resources (NWR)
Je přední těžební firmou ve střední Evropě, sídlí v Amsterodamu, vznikla v roce 2005.

NWR vlastní těžební společnost OKD, která je jediným producentem černého uhlí v ČR. Ta se ale zejména kvůli propadu světových cen uhlí potýká v posledních letech s těžkými problémy, situací se opakovaně zabývala i česká vláda.

V roce 2008 byly akcie NWR uvedeny na českou, polskou a londýnskou burzu, celkovým objemem se emise stala největším primárním úpisem českého kapitálového trhu. Akcie začínaly na úrovni 425,8 koruny za kus, za dva měsíce vzrostla jejich cena na 624 korun, o další čtyři měsíce později se ale hodnota propadla na úroveň 60 korun za kus. Později se ještě nakrátko vzpamatovaly, nyní se akcie obchodují za několik haléřů.

Firma se v roce 2013 propadla do čisté ztráty 970,27 milionu eur (zhruba 26,7 miliardy korun), předloni snížila ztrátu na 21 milionů eur (tehdy zhruba 576 milionů korun). Za rok 2015 firma vykázala 223 milionů eur (zhruba šest miliard korun). Tržby NWR loni klesly o sedm procent na 630 milionů eur (přibližně 17 miliard korun).

NWR po dokončení finanční restrukturalizace patří z 50,5 procenta skupině CERCL Mining. V této skupině, která se dříve jmenovala BXR Mining, má poloviční podíl Bakala. Ve firmě NWR drží zbylé podíly institucionální investoři a drobní akcionáři. Dnes NWR uvedla že CERCL Mining Holdings převede svůj podíl na ostatní akcionáře NWR, aby usnadnila restrukturalizaci majitele černouhelných dolů OKD, který se kvůli propadu světových cen uhlí potýká s těžkými problémy.