Bakala prodal firmu Green Gas International, která těží důlní plyn v dolech OKD

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: 7 Petr Topic

OKD, horníci
OKD
Doly
Doly Tušimice
Zdeněk Bakala
9
Fotogalerie

Zdeněk Bakala se zbavil další firmy napojené na těžební společnost OKD. Jeho CERCL Holdings spolu s dalšími akcionáři prodal nizozemskou společnost Green Gas International, jejíž klíčovou dcerou je severomoravská firma Green Gas DPB, Laurentu Barrieuxovi a Martinu Vojtovi. Odstřižení se od Bakaly by mohlo podle některých názorů z trhu pomoci české dceři v dalším jednání s OKD.

Barrieux a Vojta získali v GGI každý poloviční podíl. „Věříme, že se stávajícím místním managementem posílíme aktuální pozici na trhu a otevřeme nové oblasti pro rozvoj,“ komentovali transakci v tiskovém prohlášení. Barrieux zná poměry na Ostravsku ze svého dvanáctiletého působení ve funkci českého šéfa energetické společnosti Dalkia, která dnes už jako součást koncernu Veolia provozuje mimo jiné teplárny na Moravě. Vojta byl členem představenstva Green Gas International od roku 2006.

Oba manažeři, kteří GGI koupili prostřednictvím speciálně založené společnosti ML Green Netherlands, cenu transakce nekomentovali. Podle zdrojů z trhu by se mohla pohybovat kolem deseti milionů eur, což odpovídá ročnímu zisku české dcery Green Gas DPB.

Green Gas těží a zpracovává důlní a skládkový plyn. Její byznys je závislý na těžbě uhlí na Ostravsku. Česká dcera Green Gas DPB v uhelném revíru OKD těží metan z bývalých slojí a obstarává pro OKD odstraňování metanu z činných dolů. Část spaluje v kogeneračních jednotkách. Pro OKD také distribuuje dusík pro zajištění bezpečnosti dolů.

Barrieux s Vojtou chtějí ve spolupráci s OKD, která je nyní v insolvenčním řízení, pokračovat. OKD české Green Gas DPB dluží přes 40 milionů korun, které firma přihlásila v rámci insolvenčního řízení. Další plány GGI se týkají polských černouhelných dolů. Kromě Česka a Polska působí také v Německu.

Nejdůležitější částí firmy je česká Green Gas DPB. Ta měla v roce 2015 tržby 1,1 miliardy korun. Více než polovinu tvořily příjmy z prodeje elektřiny a tepla, které vyrobila v kogeneračních jednotkách spalující důlní plyny. Čistý zisk se vyšplhal na 247 milionů korun. Ve stejném roce česká dcera vyplatila matce dividendu 270 milionů korun.

Původně byla společnost DPB součástí OKD, kde v 90. letech minulého století převzala centrální plynovod pro distribuci a prodej důlního plynu z dolů v ostravsko-karvinském revíru. Po roce 2000 začala firma nabízet služby i mimo doly OKD. Pustila se například do vrtů pro tepelná čerpadla a výstavby kogeneračních jednotek. Bakalova firma CERCL Holdings, která v GGI držela podíl 82 procent, se o prodej pokoušela neúspěšně už v roce 2014.