Bakala prodává těžaře důlního plynu Green Gas

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: E15

Český miliardář a spoluvlastník dolů OKD prodává nizozemskou energetickou společnost Green Gas International. Transakce souvisí s jeho odchodem z investiční skupiny BXR a s rozdělením jejího portfolia. S prodejem mu podle informací z trhu radí Patria Corporate Finance, ta však proces odmítla komentovat. BXR na otázky deníku E15 neodpověděla.

Green Gas těží a zpracovává důlní a skládkový plyn. Její byznys je závislý na těžbě uhlí na Ostravsku. Česká dcera Green Gas DPB v uhelném revíru OKD těží metan z bývalých slojí a obstarává pro OKD odstraňování metanu z činných dolů. Část spaluje v kogeneračních jednotkách. Pro OKD také distribuuje dusík pro zajištění bezpečnosti dolů.

Podle expertů z energetického trhu by mohli mít o Bakalovu firmu zájem lokální hráči ze severní Moravy nebo firmy, které jsou napojeny svým byznysem na OKD. Pro velké plynařské firmy typu MND je Green Gas poměrně malý, tvrdí analytici.

Bakala firmu vlastní s investiční společností BXR přes společný podnik CERCL Holding, který má v Green Gas International podíl 82 procent. Kromě Česka působí také v Německu, USA, Polsku, Kolumbii a na Ukrajině. Celkem měla firma loni tržby 56 milionů eur. Dvě třetiny z této částky, 1,25 miliardy korun, tvoří příjmy české dcery.

Česká část Green Gas je pro mateřskou firmu také důležitým zdrojem financí pro další projekty. Loni refinancovala úvěr z roku 2010 a zvýšila ho na 1,45 miliardy korun. Nově získané prostředky pak půjčila matce. Celá Green Gas DPB je kvůli novému úvěru zastavena od dubna 2013 ve prospěch ING Bank.

Bakala a BXR začali p ro dávat své firmy
Těžař a zpracovatel důlního a skládkového plynu Green Gas International není jediná firma z impéria miliardáře Zdeňka Bakaly, která je na prodej. V rámci dělení majetku při Bakalově odchodu z investiční skupiny BXR by se na trh měl dostat také švýcarský výrobce pelet ze železné rudy Ferrexpo.
Stejně jako Green Gas International vlastní Ferrexpo částečně Bakala spolu s BXR v nově vytvořeném CERCL Holdings. Ten má ve firmě, která je kotovaná na londýnské burze, necelý čtvrtinový podíl. Loni firma Ferrexpo dosáhla tržeb 1,5 miliardy dolarů a zisku před zdaněním 305 milionů dolarů.
Do holdingu Bakaly a BXR patří také společnost Domus, která vlastní firmu RPG Byty, jíž patří 44 tisíc hornických bytů na Ostravsku. Vlastníci chtěli Domus upsat na burze, z tohoto plánu však letos na jaře vycouvali. Nejkontroverznějším aktivem CERCL Holding je téměř dvoutřetinový podíl ve společnosti NWR, která vlastní doly OKD. Ta bojuje o přežití. První ze záchranných kroků, částečné oddlužení, už má díky souhlasu věřitelů za sebou.
Po rozdělení BXR, které sám Bakala zdůvodňoval rozpory uvnitř podniku ohledně řízení jejích firem, miliardář získal do firmy BM Management ziskového nákladního železničního dopravce AWT a několik komerčních nemovitostí. BM Management vlastní napůl s manželkou Michaelou Maláčovou.