Bakalova NWR zvýšila zisk o 80 procent, těžba uhlí ale klesla

uhlí

uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Těžební společnost NWR, vlastník těžaře černého uhlí OKD, v letošním prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 80 procent na šest milionů eur (zhruba 154 milionů korun). Výnosy firmě podle konsolidovaných neauditovaných výsledků klesly o desetinu na 347 milionů eur, snížil se i objem vytěženého uhlí. NWR kontroluje přes svou firmu BXR miliardář Zdeněk Bakala.

NWR v prvním čtvrtletí vytěžila 2,389 milionu tun uhlí, což představuje meziroční pokles o sedm procent. Produkce koksu se meziročně snížila z 202 tisíc tun na 175 tisíc tun. „Výnosy v segmentu produkce koksu se snížily o 19 procent v důsledku meziročního poklesu objemu prodejů i cen v prvním čtvrtletí 2012,“ uvedla firma. Za celý letošní rok NWR předpokládá produkci koksu ve výši 700 tisíc tun.

Průměrná prodejní cena energetického uhlí sjednaná NWR pro letošní rok činí 74 eur za tunu, což je proti loňským cenám nárůst o 11 procent, připomněla NWR a potvrdila své cíle produkce uhlí pro rok 2012 ve výši 10,8 až 11 milionů tun.

NWR přehodnocuje projekt Debiensko

New World Resources dnes také sdělila, že pracuje na třech hlavních projektech, které jsou v různých etapách rozvoje. V Polsku pokračuje studie proveditelnosti pro otevření uhelného dolu Debiensko, nicméně společnost s odvoláním na přezkoumání vodohospodářských rizik stanovila limit investičních výdajů. Investiční výdaje v Debiensku by tak měly letos dosáhnout maximálně pět milionů eur proti dříve plánovaným 40 až 50 milionům eur. Přezkoumání stavu by mělo trvat několik měsíců.

„Stavební práce v rámci projektu Debiensko pokračovaly v prvním čtvrtletí roku 2012 podle plánu. Nicméně riziko související s vodohospodářstvím projektu se změnilo a dlouhodobé vodohospodářské závazky tak musí být přezkoumány. Kromě toho nedávno obdržené nabídky dodavatelů na některé části projektu odrážejí inflační tlaky na ceny důlních zařízení a služeb v Polsku,“ uvedla firma.

„Celkově hodnotíme samotné výsledky jako mírně pozitivní díky překonání konsensu na úrovni čistého zisku. Situace v Debiensku nicméně vyvolává pochyby. Na jedné straně dojde k úspoře investičních nákladů v letošním, pro výsledky NWR, obtížném roce, což umožní společnosti lépe řídit své letošní cashflow. Na druhou stranu, rizikem je zpoždění rozvojového projektu či dokonce jeho podstatné prodražení. Novinky z Debienska tak hodnotíme jako neutrální, kde se z našeho pohledu vyváží klady a zápory oznámené situace,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

Rozvoj těžby NWR plánuje i v Česku. „Kromě toho se věnujeme projektům rozšiřování stávajících důlních provozů v oblasti Karviné s cílem zlepšit náš kvalitativní mix uhlí. Dva projekty rozšíření dolu Karviná si kladou za cíl do období let 2016 až 2017 zajistit z našich stávajících provozů přístup k více než 30 milionům tun koksovatelného uhlí. V březnu 2012 jsme Ministerstvu životního prostředí České republiky podali oznámení o záměru dalšího rozšíření důlních činností Dolu Karviná,“ uvádí NWR v tiskové zprávě.

New World Resources, která má sídlo v nizozemském Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku čtyři doly. Dalšími dceřinými firmami NWR jsou producent koksu OKK Koksovny a polská NWR Karbonia.