Bayer zvažuje kvůli vysokým cenám proudu odchod z Německa

Logo Bayeru v Leverkusenu je největší světelnou reklamou světa.

Logo Bayeru v Leverkusenu je největší světelnou reklamou světa. Zdroj: wikimedia.org

Německý výrobce léků Bayer hrozí, že přesune svou chemickou produkci z domácího území do zemí s nižšími náklady energie, jako je Čína. Firma, která je tvůrcem aspirinu, čeká další zvýšení nákladů na elektrickou energii v důsledku politického rozhodnutí o vyřazení jaderných elektráren z provozu. Řekl to šéf Bayeru pro týdeník WirtschaftsWoche.

„Je důležité, abychom zůstali konkurenceschopní vůči ostatním zemím, Jinak by globální společnost, jakou Bayer je, mohla uvažovat o přesunu své produkce do zemí s nižšími náklady na energii,“ řekl týdeníku generální ředitel společnosti Marijn Dekkers.

„Německo ztrácí na přitažlivosti jako místo pro energeticky náročný chemický průmysl,“ uvedl Dekkers. Podotkl, že Německo má už nyní kvůli rozsáhlé podpoře obnovitelných zdrojů nejdražší elektřinu v Evropě.

Dekkers proto předpokládá, že cílem podniků s energeticky náročnou výrobou by se mohla stát Čína „Žádné známky splaskávání bubliny v Číně nepozoruji. Předpokládám zde další růst,“ řekl šéf Bayeru.

O odchodu z Německa uvažuje i přední německý poskytovatel internetového připojení 1&1. „V oblasti ochrany dat je pro nás Německo tím pravým místem, to ale neplatí pro elektřinu,“ uvedl šéf firmy Robert Hoffmann. Jeho společnost si zakládá na tom, že všechen proud odebírá z obnovitelných zdrojů, konkrétně od norských vodních elektráren. Přesto musí v Německu podle nových zákonů platit daň podporující zelenou energii. „Platíme tedy dvakrát,“ dodal Hoffmann.

Německá vláda rozhodla o odchodu od jaderné energetiky po březnové havárii v japonské atomové elektrárně Fukušima a zákon minulý měsíc schválily obě komory parlamentu. Zbylých devět reaktorů, které v březnu nebyly odstaveny, bude postupně utlumováno mezi lety 2015 a 2022.