Berlín brzdí solární boom. Prudce sníží podporu fotovoltaiky

fotovoltaika

fotovoltaika Zdroj: profimedia.cz

Německo, největší světový výrobce elektřiny ze slunce, výrazně omezí dotace pro výrobu solární energie. Chce tím zabrzdit obrovský stavební boom fotovoltaických elektráren. Zpráva okamžitě srazila akcie výrobců solárních panelů.

Vládní opatření nejvíce zasáhne velké výrobce – solární parky. Těm se výkupní cena elektřiny sníží až o třetinu. Za jednu kilowatthodinu (kWh) proudu napříště dostanou jen 13,5 eurocentu (3,39 Kč). Méně postiženi budou majitelé střešních solárních panelů, kde se podpora sníží asi o 20 procent na maximálně 19,5 eurocentu (4,89 Kč) za kWh. Všem výrobcům bez rozdílu se navíc od prvního května bude každý měsíc snižovat výkupní cena za jednu kilowatthodinu o 0,15 eurocentu. Obří solární farmy s výkonem vyšším než 10 megawattů nedostanou od 1. července dotace vůbec.

Výkupní cena za kilowatthodinu solární elektřiny v Německu*Solární farmyStřešní panely
Nyní17,24 eurocentu24,43 eurocentu
Od 9. března13,5 eurocentu19,5 eurocentu

* Od května navíc každý měsíc snížení podpory o 0,15 eurocentů za kilowatthodinu, tedy ročně o 1,8 eurocentů

Snížení státní podpory fotovoltaice se všeobecně očekávalo, ale ne tak brzy a tak výrazné. Změny začnou platit ve chvíli, kdy je schválí vláda, což by mohlo být už 9. března, oznámili ve čtvrtek na tiskové konferenci v Berlíně ministři Norbert Röttgen (CDU) a Philipp Rösler (FDP). Dosud se počítalo s prvním dubnem. Akcie Suntech Power Holdings reagovaly na zprávu poklesem o 5 procent, firmě Canadian solar spadly o 6, Solarworldu o 7 procent. Nová pravidla ještě stíží pozici německých výrobců panelů, kteří už tak těžko konkurují levným čínským výrobcům, komentovala vývoj agentura Bloomberg.

Cílem vládního návrhu je snížit v tomto roce roční instalovaný výkon na 2,5 až 3,5 gigawattů z rekordního loňského instalovaného výkonu 7,5 gigawattů. V dalších letech má instalovaný výkon dál klesat, ročně o 400 megawatt. Celková instalovaná kapacita fotovoltaických modulů v Německu už dosáhla 25 tisíc MW.
Solární energie pokrývá jen 3 procenta celkové německé spotřeby, ale odebírá zdaleka největší díl z celkových dotací, které ročně platí němečtí daňoví poplatníci na obnovitelné zdroje. Pro srovnání: větrná energie se na ekologickém příplatku ve výši 3,59 centů/kWh podílí jen 50 centy.

„To, co se tady chystá, je solární exit. Energeritká revoluce (přechod z jaderné na obnovitelnou energii – pozn. red.) takto neuspěje,“ reagoval na chystaná vládní omezení dotací Carsten Körnig, předseda spolkového fotovoltaického sdružení Bundesverbands Solarwirtschaft. „Existence desítek tisíc pracovních míst je tím v ohrožení,“ dodal. Proti vládním opatřením protestuje celkem 50 výrobců solárních panelů, mezi nimi leader na trhu, Solarworld.

Na základě zákona o obnovitelných zdrojích energie mají němečtí producenti solárního proudu garantovány výkupní ceny na 20 let dopředu. K omezení podpory solární energetiky se předloni odhodlala také česká vláda. Kvůli prudkému růstu instalovaného výkonu solárních elektráren hrozilo výrazné zdražení elektřiny.

V ostatních středo a východoevropských zemích se přístup vlád liší. Na Slovensku je situace trochu podobná té české. Maďarsko má zatím výkupní ceny solární elektřiny nezajímavé, ale chystá se je zvyšovat. Novou legislativu na podporu fotovoltaiky chystá Polsko. Nejvyšší výkupní cenu v Evropě pak má solární elektřina na Ukrajině: 46 centů za kilowatthodinu.