Bez podpory to nepůjde. EU schválila státní miliardy britské jaderné elektrárně

Hinkley Point

Hinkley Point Zdroj: Profimedia.cz

Evropská komise dala zelenou státní finanční injekci ve výši 16 miliard liber, zhruba 558 miliard korun, od britské vlády pro výstavbu a provoz jaderné elektrárny Hinkley Point, kterou má postavit francouzská energetická společnost EDF. Plán pomoci je podle komise v souladu s pravidly EU.

Projekt má být první zahájenou stavbou jaderné elektrárny v Evropě od neštěstí v japonské Fukušimě v roce 2011.

Hinkley Point na jihozápadě Anglie je součástí plánu země nahradit pětinu svých stárnoucích jaderných a uhelných elektráren. Bude také velkým vývozním kontraktem pro Francii, upozornila agentura Reuters.

Evropská komise konstatovala, že během hloubkového vyšetřování Británie souhlasila s výraznou změnou podmínek financování projektu. Výsledkem podle komise je, že poskytnutá státní pomoc bude přiměřená sledovanému cíli a zabrání neoprávněnému poškození konkurence na trhu. Změny také snižují finanční příspěvek od občanů.

Každý stát si volí energetický mix sám

Komise upozornila, že každý členský stát EU si sám může určit svůj energetický mix. Británie se rozhodla podporovat jadernou energetiku a toto rozhodnutí je v její pravomoci. Když jsou však na podporu firem využity veřejné peníze, má EK povinnost ověřit, zda je použití těchto peněz v souladu s pravidly EU.

Energetický mix Velké BritánieEnergetický mix Velké Británie | E15

Podle plánu má EDF garantovanou cenu elektřiny na 35 let. Stát také garantuje veškeré půjčky na výstavbu elektrárny. Případ pozorně sledují odpůrci i zastánci jaderné energetiky. Mezi zastánci jsou hlavně Litva a Polsko, které mají zájem na tom zjistit, jak velkou státní pomoc umožní EU podobným projektům.

Ekologové jsou proti, chystají soud

Rozhodnutí Komise naopak tvrdě kritizuje Rakousko a ekologičtí aktivisté, kteří považují podmínky pro EDF za velmi štědré. Aktivisté dokonce pohrozili, že projekt napadnou u soudu.

Protesty v Hinkley PointProtesty v Hinkley Point | Campaign for Nuclear CC BY 2.0 FlickrEkologičtí aktivisté protestují (zdroj Flickr)

„Neexistuje absolutně žádný právní, morální nebo environmentální důvod pro to, aby se daně přeměnily v garanci zisku pro firmy zabývající se jadernou energetikou, jejichž jediným dědictvím bude hromada radioaktivního odpadu. Je to špatný plán pro každého vyjma EDF,“ prohlásil právní poradce Greenpeace EU Andrea Carta.

Rozhodnutí Komise je kontroverzní také podle české Aliance pro energetickou soběstačnost. „Britský případ s dotacemi pro nové reaktory jasně ukazuje, že atomová energetika není konkurenceschopná a ani po šedesáti letech se tato technologie nedokáže na trhu prosadit bez stání podpory,“ uvedl ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák. Dodal, že verdikt navíc nedává smysl, neboť přichází v době, kdy se potvrzuje, že se obnovitelné zdroje prosadí zanedlouho bez výkupních cen.

Porovnání cen elektřiny z jaderných (případ Velké Británie), solárních a větrných zdrojů (Německo):

Porovnání cen elektřiny z jaderných (případ Velké Británie), solárních a větrných zdrojů (Německo) (zdroj: Agora):Porovnání cen elektřiny z jaderných (případ Velké Británie), solárních a větrných zdrojů (Německo) (zdroj: Agora): | Agora Zdroj Agora

Elektrárna Hinkley by měla zahájit provoz v roce 2023. Její životnost je 60 let. Celkové náklady na výstavbu se odhadují na 24,5 miliardy liber. Elektrárna bude mít dva reaktory, jejich celková kapacita výroby bude 3,3 gigawattů. Na celkové výrobě elektřiny v Británii tak bude mít podíl sedm procent.