Blesk Energie nabízí půjčku splácenou z úspor za energie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: James Bowe, Flickr.com (CC BY 2.0)

Daniel Křetínský, spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a vydavatele Blesku Czech News Center (CNC), rozjíždí nový byznys. CNC spolu s EP Energy Trading, dcerou EPH, začal nabízet novou službu Blesk Energie.

Zákazníkovi, jenž přejde od svého dodavatele energií k Blesk Energii, vypočítá EP Energy Trading úsporu, kterou tímto krokem v příštích dvou letech dosáhne. Tu mu pak vyplatí do měsíce od zahájení dodávek elektřiny a plynu. Zákazník musí odebírat energie dva roky. Smlouva se uzavírá na dobu neurčitou.

Domácnost po podpisu smlouvy platí za energie stejné částky jako u starého dodavatele, čímž předem vyplacené peníze splácí. Generální ředitel EP Energy Trading Petr Švec se netají tím, že tato nabídka by měla oslovit právě typického čtenáře Blesku. Sází na to, že lidé raději uvidí poměrně hodně peněz najednou a to, že každoměsíční náklady domácnosti se jim nezmění, nebudou řešit.

Blesk Energie inzeruje, že půjčí klientům až 15 tisíc korun. „To je náš odhad, v jaké výši by se dvouletá úspora mohla v průměru pohybovat. Ale vyplatíme i vyšší bonus. Strop stanoven není,“ vysvětluje Petr Kudela, ředitel projektu Blesk Energie v EPH. Nejvíce podle něj klienti ušetří na zemním plynu.

Podmínkou vyplacení slevy je dvouleté setrvání u Blesk Energie. Když domácnost změní dodavatele dříve, bude muset vrátit celou předplacenou částku.

Do roka by chtěl Kudela získat 50 až 100 tisíc zákazníků. Nyní EP Energy Trading ze 30 tisíc odběratelů elektřiny a plynu obsluhuje 11 tisíc domácností. Firma se na oblast maloodběru začala více zaměřovat na začátku roku 2013.

Letos se EPH neúspěšně pokoušel koupit obchodní část Pražské plynárenské se 400 tisíci zákazníků. Křetínský v té době hovořil o tom, že do sektoru domácností chce razantně vstoupit.

Způsob financování podle zájmu

Vyplácení peněz bude EP Energy Trading financovat z nerozděleného zisku. Kdyby byl zájem zákazníků větší, dodá část peněz mateřský EPH.

„Pokud bychom se dostali rychle na zmiňovaných 100 tisíc zákazníků, což by nás mohlo stát až miliardu korun, bylo by financování z vlastních i cizích zdrojů,“ dodává Petr Švec.

U peněz, které takto půjčí zákazníkům Blesk Energie, EP Energy Trading počítá s výnosností od 3 do 5 procent. Pro klienty to znamená, že levněji si peníze na trhu nepůjčí. Další možností výdělku pro EP Energy Trading je dílčí spekulace na pokles velkoobchodních cen energií během dvou let, kdy má zákazník cenu proudu a plyn zafixovanou.

„Kvůli přísnému řízení rizika tato část energie, kterou bychom mohli dokupovat až těsně před dodáním, není příliš velká,“ upřesňuje Švec.

CNC už před dvěma roky rozjel virtuálního operátora Blesk Mobil, který má nyní přes 350 tisíc zákazníků. Nedávno spustil dobíjecí platební kartu Blesk Peněženka. Zatím však nepočítá s tím, že by tyto produkty mezi sebou propojil do větších balíčků.

„Teď se chceme soustředit na budování jednotlivých produktů samostatně. S propojením počítáme až později,“ říká Libuše Šmuclerová, generální ředitelka Czech News Center.

Blesk Energie chtěl spustit už předchozí vydavatel Blesku Ringier Axel Springer. Původně byl dohodnutý na spolupráci se společností ČEZ. Ta padla po převzetí vydavatelství firmou CNC.