Boeing obnovil dodávky dreamlinerů, vyšetřování závad stále běží

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) zastavil provoz všech letadel Boeing 787 Dreamliner, podle něj je vzhledem k nedávným problémům třeba zakročit. K FAA se později přidaly také úřady v Evropě, Japonsku a Indii.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) zastavil provoz všech letadel Boeing 787 Dreamliner, podle něj je vzhledem k nedávným problémům třeba zakročit. K FAA se později přidaly také úřady v Evropě, Japonsku a Indii. Zdroj: ctk

FAA přiměl k rozhodnutí již druhý incident s bateriemi letadla. Úřad uvedl, že před obnovením letů bude muset Boeing prokázat, že baterie jsou bezpečné.
Podle analytiků jde o první podobné opatření vůči letounu vyrobenému v USA od roku 1979, kdy po smrtelné nehodě v Chicagu byly vyřazeny z provozu letadla McDonnell Douglas DC-10.
Náměstek japonského ministra dopravy Hiroši Kadžijama uvedl, že nebylo stanoveno, na jak dlouho budou letadla vyřazena z provozu. Podobně se vyjádřil i indický úřad pro letectví. Mluvčí Evropské agentury pro leteckou bezpečnost (EASA) oznámila, že se bude řídit pokyny FAA.
V Evropě jsou jedinou společností, která provozuje Boeing 787, polské aerolinie LOT. Jeden z jejích letounů byl opatřením amerického úřadu uvězněn na letišti v Chicagu, kam odletěl na svém prvním pravidelném letu. Když FFA své rozhodnuté oznámila, byl ještě ve vzduchu s cestujícími. Kvůli zákazu byl také zrušen uvítací ceremoniál na letišti.
Boeing 787 Dreamliner patří k nejmodernějším letadlům současnosti. V poslední době ho však postihla série závad, včetně exploze baterie a následný požár, únik paliva či problémy s elektronikou a prasklým sklem. FAA již proto kvůli tomu nařídil minulý týden komplexní inspekci nových letadel a japonské společnosti ANA a Japan Airlines dočasně zastavily provoz těchto letadel.
10
Fotogalerie
Americký výrobce letadel Boeing po téměř čtyřech měsících obnovil dodávky svých nejmodernějších letadel 787 Dreamliner zákazníkům. Dreamlinery byly vyřazeny od ledna z provozu kvůli závadě na bateriích a týdny hledala způsob, jak konstrukční chybu opravit.

Boeing dnes sdělil, že dodal nový dreamliner japonské All Nippon Airways. Jde o teprve druhý letos předaný dremliner. Společnost nadále očekává, že dodá v tomto roce zákazníkům všech 60 dreamlinerů, jejichž dodávky pro letošek nasmlouvala.

Letouny jsou po změnách v ochraně systému baterií zcela bezpečné a mohou se vrátit do vzduchu, tvrdí Boeing. Od konce dubna letecké společnosti již vyrobené stroje postupně vracejí do komerčního provozu, ty ale nejprve musí projít opravou.

OBRAZEM: Uzemněné dreamlinery čekaly na opravu po celém světě

Boeing dosud neuvedl, jak se anabáze s bateriemi odrazí na jeho hospodářských výsledcích. Většinu neočekávaných nákladů ale zřejmě vynaložil už v prvním čtvrtletí a přesto dokázal vykázat růst zisku. Někteří analytici odhadují, že vývoj nového zabezpečení baterií, opravy již vyrobených letadel a odškodnění pro aerolinky by mohly Boeing stát až 600 milionů dolarů.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) v polovině ledna po sérii incidentů s poruchou baterií zakázal provoz všech asi padesáti letounů Boeing 787 Dreamliner, které už ve světě létaly. V dubnu úřad schválil nový systém ochrany baterií před vznícením, což byl zásadní krok k tomu, aby se vlajková loď Boeingu mohla vrátit k letům s cestujícími.

V Evropě s tímto strojem létají zatím jen polské aerolinie LOT. Ty hodlají lety obnovit v první polovině června. Americké úřady příčinu přehřívání baterií stále vyšetřují.